Ukrán külügyi szóvivő: Vannak kérdéseink arról, miért viselkedik így Magyarország

Ukrán külügyi szóvivő: Vannak kérdéseink arról, miért viselkedik így Magyarország

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő. (Fotó: Oleg Nikolenko Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a szankciók ártanak Európának, Európa gazdaságának és az európai emberek jólétének. Az orosz agresszió az, ami sérti az ő érdekeiket, beleértve a gazdasági stabilitást – mondta Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a 444-nek adott interjújában azzal kapcsolatban, mit gondol azokról a plakátokról, amelyek arról szólnak, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket.

Nikolenko szerint a szankciók valójában működnek, és ártanak Oroszországnak illetve azon képességének, hogy folytassa a háborút. A baj az, hogy nem vagyunk elég gyorsak az új szankciók bevezetésével, amelyek segítenének lezárni olyan területeket, ahol Oroszország még mindig jól jár. A magyar miniszterelnök azon kijelentésére is reflektált, amit a Tucker Carlsonnak adott interjújában mondott, miszerint „ha az Egyesült Államok békét akarna, béke lenne már másnap”. – Tudja, az Egyesült Államok nem szállta meg Ukrajnát, az Egyesült Államok nem követett el népirtást Bucsában, Irpinyben és Hosztomelben. Az Egyesült Államok nem indít rakétákat és kamikazedrónokat ukrán városok felé nap mint nap – válaszolta Nikolenko.

Az ukrán diplomata meglehetősen trükkösnek tartja az Egyesült Államokat felszólítani bármire is, amikor Oroszország eszkalálja az agressziót minden egyes nap. – Szóval ahelyett, hogy az Egyesült Államokat szólítja fel, szeretnénk végre látni legalább egy alkalmat, amikor a magyar kormány Oroszországot, Putyint szólítja fel arra, hogy fejezze be az agressziót, és vonja vissza a katonáit Ukrajnából. De sajnos ilyet nem látunk – fogalmazott.

Az Orbán-kormány által sokat emlegetett nyelvtörvény kapcsán elmondta: nem tekinti visszalépésnek a változást, sőt, inkább lehetőségnek látja, amivel a kárpátaljai magyarok sikeresebben tudnak majd beilleszkedni az ukrán társadalom különböző rétegeibe, legyen szó a kormányról, a politikai életről, a civil közösségekről.

Szóba került az is, hogy az ukránok mennyire látják orosz szövetségesnek hazánkat. Nikolenko szerint „a magyar kormány Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója tekintetében”. 

Ami a júniusban furcsa körülmények között Magyarországra érkezett kárpátaljai származású hadifoglyokat – akiket az orosz hatóságok a magyar kormány tudtával adtak át – illeti, a diplomata tisztázta, hogy az ukrán és a magyar fél között azóta sem voltak tárgyalások erről. Nikolenko hangsúlyozta, hogy nagyon pozitív dolognak tartják az ukrán állampolgárok szabadon engedését az orosz fogságból, de ha megnézzük, a magyar kormány hogy kezelte ezt a folyamatot, akkor azt Ukrajna hátba szúrásnak tekinti.