Ungár Péter: Az összeomlás szélén a szociális szektor

Ungár Péter: Az összeomlás szélén a szociális szektor

Ungár Péter a 2021. március 14-én tartott online sajtótájékoztatóján (Fotó: Ungár Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szociális szektor az összeomlás szélén áll a „megalázó bérszínvonal” miatt – mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón. Ungár Péter hangsúlyozta, sok szociális dolgozó gondolkodik munkahelye elhagyásán, miközben jelenleg is rengeteg betöltetlen álláshely van.

– Ezen a helyzeten csak béremeléssel, bérrendezéssel lehet segíteni. Az LMP 2022-es kormányra kerülése esetén érdemben növelné a szociális szektorban dolgozók bérét, amely így megközelíthetné az egészségügyi dolgozókét – fejtette ki az MTI által is idézett ellenzéki politikus.

Ungár Péter azt is kiemelte, a szociális szektorban dolgozók – az egészségügyi ágazat mellett – a lehető legtöbbet tették, hogy a legkevesebb áldozata legyen a koronavírus-járványnak, miközben a háromnegyedük a garantált bérminummal megegyező összeget keres, és semmilyen extra juttatást sem kaptak pluszmunkájukért.

DK: Hívja vissza a kormány az új szerződést alá nem író négyezer egészségügyi dolgozót

Azt követeli a Demokratikus Koalíció (DK), hogy a kormány hívja vissza azt a négyezer egészségügyi dolgozót, aki nem írta alá az új szerződést, és tegyék nekik lehetővé, hogy a koronavírus-járvány végig speciális jogviszonyban dolgozhassanak. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány több mint négyezer egészségügyi dolgozót üldözött el a kórházakból a járvány harmadik hullámának közepén az egészségügyi jogállásról szóló törvény megváltoztatásával.

Gyurcsány Ferenc pártja azt kéri, hogy a kormány ne veszélyeztesse még több magyar ember életét azzal, hogy lemond négyezer egészségügyi dolgozóról. „Az egészségügy jelenlegi állapota nem alkalmas erre, minden dolgozóra szükség van, ezért lehetővé kell tenni, hogy az új szerződést alá nem írók is életeket menthessenek” – emelte ki Oláh Lajos, hozzátéve: az új szerződésről a járvány vége után lehet egyezkedni. Az országgyűlési képviselő szerint jelenleg már azon is életek múlnak, hogy van-e valahol eggyel vagy kettővel több orvos, ápoló. „Az új szerződést alá nem író négyezer ember mindenhonnan nagyon hiányzik, különösen, hogy a kórházak elérték kapacitásaik határát” – mondta a DK politikusa.