Uniós pénzből épült konténerfalu Kerecsenden a Fülöp-szigeteki gombaszedőknek

Uniós pénzből épült konténerfalu Kerecsenden a Fülöp-szigeteki gombaszedőknek

Konténerek Kerecsenben (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

50 millió forintos EU-s támogatásból Fülöp-szigeteki bevándorlóknak építettek konténerekből munkásszállót Kerecsenden – legalábbis erről számolt be Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő a konténerfaluról a Facebookon osztott meg képeket, a kötelezően kihelyezett tábla szerint a pénzből 13 lakókonténert vettek, ebből (is) építették meg a komplexumot.

A kedvezményezett Okker-Plusz Kft. tulajdonos-ügyvezetője a feldebrői illetékességű Kanalovics Tamás Zsolt, a cég Budapestre van bejelentve, de van egy fióktelepe Kerecsenden. Kerecsend és Feldebrő szomszédos települések Eger tőszomszédságában. A cég sikeresnek semmiképpen nem mondható, 2022-ben 11,5 millió forintos árbevétel mellett 6 millió forint veszteséget termelt.

A kerecsendi Korona Gombaipari Egyesülésről nyáron cikkezett a kormánymédia, mint a vendégmunkások foglalkoztatásának sikersztorijáról – emlékeztetett a Hvg.hu. A vendégmunkások alkalmazását intéző Kovács Anita elmondta, hogy miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, és a termelőkapacitás megsokszorozódott, elfogyott a magyar munkáskéz. Ezt eleinte Kárpátaljáról majd Ukrajna más részeiről pótolták, ám idővel egyre többen érkeztek más országokból is. Jelenleg 45 ukrán, 12 vietnámi, 4 mianmari, 134 filippínó és 33 magyar alkalmazott szedi a gombát. Kovács Anita arról is beszámolt, hogy a cégben hamarosan további 150 új munkavállalóra lesz szükség, akik könnyen lehet, hogy szintén külföldről érkeznek majd, már a munkásszálló is épül a számukra.