Van olyan iskola, ahol bélelt borítékot kell vinni a diákoknak, hogy beletegyék a mobilokat

Van olyan iskola, ahol bélelt borítékot kell vinni a diákoknak, hogy beletegyék a mobilokat

Képünk csak illusztráció! Mobiltelefonok (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nappal a tanévkezdés előtt továbbra is rengeteg a kérdőjel a kormány friss rendelete körül, amely szerint a diákok – néhány kivételtől eltekintve – nem használhatják mobiltelefonjaikat az iskolák területén.

Az RTL Híradójának információi szerint van olyan szakiskola, ahol azt kérték a szülőktől, hogy a diákok minden reggel vigyenek magukkal egy zárható, bélelt borítékot, amire ráírják a nevüket és belerakhatják a készüléket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig tud olyan intézményről, ahol a tervek szerint bőröndökbe gyűjtik majd a telefonokat, máshol dobozokat gyártatnak erre a célra. Bozai Ákos, az ADOM diákmozgalom elnöke a csatornának azt mondta, hogy sok, általuk megkérdezett iskolában még nem találták meg a megfelelő megoldást az új szabályozás megoldására.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a napokban az állami rádióban felidézte, hogy az ilyen részleteket nem írták elő központilag, a házirendben az intézmények sajátosságainak, adottságainak megfelelően írják majd elő, hogy milyen módon gyűjtik be, tárolják és adják majd vissza a nap végén a mobiltelefonokat. Szavai szerint tehát „a végrehajtás területén a kormányzat nagy mozgásteret adott”.

A PDSZ szerint az sem tisztázott, hogy ki lesz a felelős, ha egy több százezer forintos készüléknek valami baja esik tárolás közben. Az RTL Híradó erre rákérdezett a Belügyminisztériumnál, de nem kaptak választ.