Varga Mihály véletlenül egyetértett egy kérdésben a Párbeszéddel

Varga Mihály véletlenül egyetértett egy kérdésben a Párbeszéddel

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021-es költségvetés elfogadásáról szóló szavazáson, az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 3-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki párt az alapjövedelem bevezetéséről nyújtott be módosító javaslatot a 2021-es büdzsé tervéhez – ebben 3786 milliárd forintot osztottak volna szét, úgy, hogy minden gyerek után 50 ezer forintos támogatást, minden felnőtt számára legalább 100 ezres jövedelmet biztosítanak, a legkisebb nettó bért a jelenlegi 107 ezerről 166 ezer forint fölé emelték volna.

Aztán, mikét a Népszava írja, a Párbeszédnél meglepetten tapasztalták, hogy a módosító csomagot Varga Mihály pénzügyminiszter is megszavazta – azt pedig feltételezni sem akarták, hogy hiba történt. A párt képviselője, az alapjövedelem ügyében aktív Tordai Bence emiatt még július 2-án levelet írt Varga Mihálynak, amelyben többek között arról próbálta faggatni a minisztert, vajon azért támogatja az alapjövedelem bevezetését, mert az „nem növeli a költségvetés hiányát, növeli viszont a létbiztonságot” – esetleg azért, mert ezt a magyar társadalom 80 százaléka is támogatná? Vagy azért, mert az alapjövedelem kiutat jelentene a koronavírus okozta gazdasági válságból?

Varga Mihály válasza aztán július 17-én érkezett meg. „Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a módosító indítvány szavazásakor téves szavazatot adtam le. Az alapjövedelem ötletét korábban sem támogattam, most sem támogatom” – írta a pénzügyminiszter, bármiféle részletesebb magyarázat, a jövedelemforma előnyeinek és hátrányainak értékelése nélkül.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nemrég a Nelson Mandela Alapítvány rendezvényén tartott – többek között a koronavírus-járvány tapasztalatait elemző – online előadásában javasolta egy új globális társadalmi szerződés megkötését, aminek része lenne a globális egészségügy biztosítás és alapjövedelem bevezetése is.