Vége a rendhagyó hegyvidéki előválasztásnak, több mint hatezren szavazhattak

Vége a rendhagyó hegyvidéki előválasztásnak, több mint hatezren szavazhattak

A Széll Kálmán tér Budapesten 2023. március 28-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap este hét órakor véget ért az egy héten át tartó előválasztás Hegyvidéken, megkezdődött az eredmények feldolgozása. A Magyar Hang értesülése szerint jóval több mint hatezren szavaztak arról, hogy a momentumos Farkas Csaba, a kétfarkú kutyapártos Kovács Gergely vagy a civil Visi Piroska legyen-e az ellenzék polgármesterjelöltje. A Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adatai szerint egyébként a választásra jogosultak aktuális száma a XII. kerületben 44 547 fő. Érdekesség, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a fideszes Pokorni Zoltánt 16 462 vokssal választották meg.

A hegyvidéki előválasztás több szempontból is rendhagyó volt. Egyrészt igen hosszan, egy héten át tartott, másrészt most először zajlott úgy, hogy a résztvevőknek nem csak egy jelöltre kellett szavazniuk, hanem szimpátia szerint sorrendbe kellett állítaniuk mindegyiküket. Ennek a preferenciális szavazásnak akkor lesz jelentősége, ha a három jelölt közül egyetlen sem fogja tudni megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát. Utóbbi esetben ugyanis a legkevesebb számú szavazatot kapott jelölt kvázi „kiesik”, és a kiesőt támogató szavazók másodlagosan preferált jelöltjeire érkező voksokat hozzáadják a versenyben maradt két politikus elsődleges szavazataihoz. Az előválasztás amiatt is különleges volt, hogy ez volt az első, amelyen részt vett a Kétfarkú Kutya Párt – ami belső válságot is okozott náluk, ám végül a tagság jóváhagyta az indulást.

Az idei választáson már nem indul újra Pokorni Zoltán fideszes polgármester, aki több cikluson át vezette a kerületet, helyette alpolgármesterét, Fonti Krisztinát indítja a kormánypárt.