Világi Oszkár: Kifizetjük a büntetést, de akkor is énekeljük a magyar himnuszt

Világi Oszkár: Kifizetjük a büntetést, de akkor is énekeljük a magyar himnuszt

A DAC és a Sepsi sporttörténelmi meccsén egyesült a két tábor a dunaszerdahelyi Mol Arénában (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint arról korábban már a Magyar Hang beszámolt, a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntethető annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegő cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.

Ígéret a szlovák államfőtől

Bármilyen hihetetlen, de a beterjesztett törvényjavaslatot a magyar képviselők is megszavazták – utólag kiderült, tévedésből –, és a Most–Híd, amely a koalíciós partnere a tervezetet benyújtó Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), a felvidéki magyarság felháborodására felkereste koalíciós partnerét, és ígéretet kapott a voksok visszavonására.

Sőt, az Új Szót délután már arról tájékoztatta a Híd, hogy Bugár Béla pártelnök megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza a törvénymódosítást. A megállapodás szerint a köztársasági elnök a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni. A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról.

A javaslat egyik beterjesztője a volt szlovák válogatott futballista, Dusan Tittel, aki a vitában azt válaszolta az egyik ellenzéki képviselőnek, Ondrej Dostálnak (SaS), hogy ő valószínűleg még sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi Mol Arénában. „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől” – fogalmazott Tittel, és éppen az ő szavai után hívják DAC-törvénynek a himnuszokra vonatkozó jogszabályt.

Világi: Ha megbüntetnek, kifizetjük

Természetesen reagált a DAC tulajdonosa is. Világi Oszkár a Pátria Rádióban elmondta, már azon meglepődött, hogy ezzel a kérdéssel egyáltalán valaki még foglalkozik a XXI. század második évtizedének végén. Hozzátette, hogy a törvényjavaslat egyik beterjesztője, a fent nevezett Dusan Tittel a Rózsahegy klubigazgatójaként inkább azt érje el, hogy a csapat szurkolói énekeljék a szlovák himnuszt, és ne azt, hogy Dunaszerdahelyen ne lehessen elénekelni a magyart.

„Amíg én vagyok a csapat tulajdonosa, addig a dunaszerdahelyi MOL Arénában mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt, és ezzel a törvénnyel biztos nem érik el, hogy a stadionba ne énekelhesse el valaki a magyar himnuszt. Hogyha megbüntetnek minket érte, akkor ezt a büntetést is kifizetjük”

– közölte Világi Oszkár.

Tiltakoznak a pártok

Mindeközben itthon a csütörtöki kormányinfón is felmerült a szlovák himnusztörvény, és Gulyás Gergely erre vonatkozóan bejelentette, ez elfogadhatatlan, emberi jogi kérdés, és a Külügyminisztérium lépéseket fog tenni. A kancelláriaminiszter minősíthetetlennek nevezte, hogy magyar nemzetiségű képviselők is megszavazták az előterjesztést.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a jogszabály visszavonására. Az Azonnali körkérdése szerint az LMP az Európa Tanácshoz fordult, az MSZP a szocdem szlovák kormánypárttól vár magyarázatot, a Jobbik és a Momentum fiataljai pedig a szlovák nagykövetség elé mennek tüntetni. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint mindenki olyan himnuszt énekel, amilyet akar, egy ilyen törvény pedig csak a feszültségkeltésre alkalmas.

„Tájékozódunk, figyeljük az eseményeket, tájékozódunk a pontos jogi hatásokról, és a rendelkezésünkre álló információink szerint hamarosan megnyugtató megoldás születhet a kérdésre” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a szlovák külügyminiszterrel, valamint az MKP elnökével és a Híd frakcióvezetőjével is beszélt. Azt is mondta, hogy a kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni a magyar-szlovák kapcsolatokat.