Vitézy véglegesnek tekinti az eredményt, Karácsony „jogi baszkodást” emlegetett

Vitézy véglegesnek tekinti az eredményt, Karácsony „jogi baszkodást” emlegetett

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az újraszámlálás után Vitézy Dávid és Karácsony Gergely is a Telex műsorában kommentálta az eredményeket. Mint ismert, az összes érvényes szavazat újraszámolása után 293 szavazatra nőtt a regnáló főpolgármester korábban 41 voksos előnye kihívójával szemben.

„Szerintem vége van, én ma már gratuláltam Karácsony Gergelynek” – így kezdte interjúját Vitézy Dávid a Telex műsorában. A főpolgármesterjelölt további jogorvoslattal már nem tervez élni. Arra kérdésre, hogy öt év múlva újból elindul-e a főpolgármesteri pozícióért, azt válaszolta, még korai lenne erre a kérdésre válaszolni, de mindig azt fogja figyelni, hol mit lehetne tenni Budapestért.

Elmondása szerint már a választás éjszakáján is arról beszélt, hogy ilyen szoros eredmény után mindenképpen újraszámlálást kell tartani. Vitézy szerint nem volt szándékosság a szavazatok rosszul számolásában, a szavazatszámlálók csak a fáradtság miatt hibáztak. De éppen ezért vissza kellene hozni a magyar választási rendszerbe az automatikus újraszámlálást nagyon szoros, például 1 százalék körüli különbség esetén. Karácsony és közötte pedig 0,05 százalék különbség. Vitézy többször hangsúlyozta az interjú során, hogy ő nem csalást kiáltott, másodikként befutott jelöltként sem kérdőjelezi meg a választás tisztaságát. Bár még van három napja fellebbezni, ő ezzel a lehetőséggel nem fog élni, véglegesnek tekinti ezt az eredményt.

Ugyanakkor sok tanulságot le lehet vonni a választások szabályozásával kapcsolatban: azt például nagyon szabályozatlan folyamatnak tartja, ahogy a visszalépő jelölteket, a főpolgármesteri verseny esetében Szentkirályi Alexandra nevét kihúzták a szavazólapról. De abban is tapasztaltak borzasztó, szabályozásért kiáltó példákat, ahogy egyes választókerületekben, például Zuglóban a szavazatokat tárolták. Vitézy szerint arra mindenképpen jó volt ez a kampány, hogy mikor felhívták a figyelmet budapesti problémákra, akkor hirtelen olyan dolgokat is elkezdett megoldani a jelenlegi városvezetés, amiket eddig nem: például megjelentek BKK-s biztonsági őrök a 4-6-os villamoson.

A kérdésre, hogy ha felkínálnák, elfogadna-e egy alpolgármesteri posztot, Vitézy azt mondta, az, hogy Karácsony Gergely milyen koalíciót alakít ki ebben a szilánkosra tört közgyűlésben, az az ő politikai felelőssége. Az alapján viszont, amit Karácsony mondott róla az elmúlt hetekben, nem hiszi, hogy felkéri majd alpolgármesteri pozíciót.

Karácsony Gergely „jogi baszkodásnak” nevezte az elmúlt bő hónap jogi eljárásait és újraszámlálásait, és örül annak, hogy végre a valódi munkával foglalkozhat.Véleménye szerint fordított esetben – ha hasonlóan szoros eredmény alakul ki, csak épp Vitézy Dávid javára – és ő támadta volna meg az eredményt, nem számolták volna újra a szavazatokat. Karácsony szerint az Alkotmánybíróság úgy hozott egy határozatot a szavazatok általános újraszámlálásáról, hogy azt semmilyen jogszabály nem tette lehetővé –írja az interjút szemléző Hvg.hu. A főpolgármester továbbra is úgy véli, hogy a szavazatokat a Kúriának kellett volna újraszámolnia. Véleménye szerint egyébként egy ilyen szituáció az országgyűlési választásokon tömeghisztériát okozna, polgárháborús állapotok lennének az utcákon. 

Az eheti újraszámlálás körülményeit nem vitatta különösebben, úgy ítélte meg, hogy azok a jogi garanciák, amelyeket előzőleg támasztott, többé-kevésbé teljesültek. A főpolgármester úgy fogalmazott, szeretné letenni az ügyet, fellebbezni, jogorvoslattal élni nem akar. „Megnyertem ezt a választást. Szoros eredménnyel, tudom olvasni ennek az üzenetét” – mondta. Ugyanakkor még nem teljesen nyugodt, mert három napig „még bármelyik hülye elmehet megtámadni az eredményt”.  Karácsony elmondta, már felvette a kapcsolatot Magyar Péterrel, de közösen arra jutottak, hogy az egyeztetéssel megvárják, amíg jogerőssé válik a budapesti választás eredménye. A főpolgármester visszautasította azt a pletykát, miszerint Karácsony emberei már arról beszélnek, hogyan vehetnék meg a Tiszás fővárosi képviselőket.