Vitézy a Budapest-bérletekről: A budapesti utasok riogatása zajlik

Vitézy a Budapest-bérletekről: A budapesti utasok riogatása zajlik

Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Addig kellene tárgyalni a Budapest-bérletek MÁV- és Volánbusz-járatokon való használhatóságáról, ameddig nincs megállapodás – közölte Facebook-oldalán Vitézy Dávid. A volt közlekedési államtitkár megjegyezte, tavaly is asztalra került az arról szóló vita, hogy a BKK a Budapest-bérlet bevételeiből mennyi pénzt ad át az állami szolgáltatóknak azért, hogy a fővárosi utasok a bérleteikkel az állami HÉV-eket, kék és sárga Volánbuszokat és a MÁV Start vonatait is használhassák a fővároson belül. Akkor még Vitézy feladata volt a tárgyalások vezetése kormányzati oldalról. Elsőre a MÁV és a BKK is nagyobb részesedést szeretett volna, mint amennyi Vitézy szerint reális volt, de több hét tárgyalás után sikerült megegyezniük. – Nem panaszkodtam a Facebookon, nem riogattunk senkit azzal, hogy megszűnik az együttműködés, hanem végeztük a dolgunkat – fogalmazott Vitézy.

A korábbi államtitkár szerint most is erre lett volna szükség a budapesti utasok riogatása, illetve a vidékiek főváros elleni hergelése helyett. Viszont nem ezt látjuk szerinte, helyette Lázár János közlekedési miniszter a hódmezővásárhelyi rádióban arról beszél: „nem fair, hogy a vidéki adófizetők támogatják a budapestiek tömegközlekedését”. Vitézy, ismerve a budapesti gazdaság hozzájárulását a költségvetéshez és a GDP-hez, ezt teljesen komolyan vehetetlen állításnak tartja. Közben szerinte Karácsony Gergely főpolgármester is dühös Facebook-posztokban válaszol, pedig a feleknek inkább asztalhoz kellene ülniük és megállapodniuk a számokról. Sőt, már hónapokkal ezelőtt így kellett volna tegyenek szerinte. Vitézy leszögezte, a vita a fővárosi közösségi közlekedési büdzsé nagyjából egy százalékáról, kétmilliárd forintról szól. Ezért is felháborítónak tartja, hogy mindkét oldal a konfliktust élezi és az utasokat riogatja.

„Eközben persze emberek százezrei nyilván rémülten olvasták a híreket Csepeltől Békásmegyerig, Rákosmentétől Budafokig, Cinkotától Soroksárig arról, hogy a BKK-bérletük mellé egy másik bérletre is szükségük lesz az utazáshoz jövőre, ezáltal duplájára emelkedhet a munkába járásuk költsége. Ez ráadásul nyilvánvalóan érdemben és jelentősen rontaná a közösségi közlekedés versenyképességét. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez valóban megtörténhessen és a Budapest-bérlet megszüntetéséről szóló hírek valóra váljanak. Ez a budapestiek részéről olyan ellenállásba ütközne, amit még Lázár János nyíltan Budapest-ellenes és a vidéki szavazókat a fővárosiak ellen uszító politikája sem bírna ki” – fogalmazott Vitézy Dávid.