Vízhiány alakulhat ki a fővárosi agglomeráció több településén

Vízhiány alakulhat ki a fővárosi agglomeráció több településén

Vizes kocsi a solymári Budai Nagy Antal utcában 2022. június 30-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vízfogyasztás jelentős emelkedésére és ezzel egy időben nyomáscsökkenésre, rosszabb esetben vízhiányra figyelmeztet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV). A vállalat közleménye szerint az ellátási zavarokkal érintett lehet Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada és Veresegyház.

A DMRV hangsúlyozta, az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet, ami a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozza. Ilyenkor néhol nyomásesés alakulhat ki, sőt az is előfordulhat, hogy átmenetileg nem lesz víz. Ezért a szolgáltató azt kéri, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel, ne most töltsék fel a medencéket, ne mossák a kocsit, kevesebbet locsoljanak, és ne ivóvízzel locsolják a járdákat.

Két évvel ezelőtt nyáron már súlyos ellátási gondokkal voltak kénytelenek elszenvedni a budai agglomerációban, Solymáron és Szentendrén. A nyomáscsökkenés általános jelenség volt, de voltak olyan településrészek, ahol napokon át nem volt vezetékes víz. Az ellátási gondokat a nyári kánikulában megnövekedett fogyasztás okozta, de szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az agglomerációban folyamatosan növekvő lakosság kiszolgálásához szűkösek a kapacitások. Ráadásul a hálózat helyenként rendkívül rossz állapotú, a rezsicsökkentés következtében ugyanis a víziközmű-szolgáltatóknak nem volt forrásuk a karbantartásra.

Ágazati becslések 1000 és 3000 milliárd forint közé teszik azt az összeget, amelyből el lehetne végezni a rendkívül rossz állapotú víziközmű-hálózat rendbetételét, a munka azonban régóta várat magára. A tavaly év végi kormányzati intézkedések alapján idén legfeljebb 100 milliárd forint állhat rendelkezésre karbantartási célokra, ami tűzoltásra is alig elegendő.