Bokszbotrány: a NOB megvédte az algériai ökölvívó indulását a nők között

Bokszbotrány: a NOB megvédte az algériai ökölvívó indulását a nők között

Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. Helifet a 2023-as világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárták. (MTI/AP/John Locher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a felháborodás a párizsi olimpián az algériai Imane Helif ökölvívó szereplése kapcsán, akivel Hámori Luca fog bokszolni szombaton az éremért. A negyeddöntős riválist tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje és Umar Kremljov, a nemzetközi sportági szövetség elnöke azt mondta róla, hogy XY kromoszómája van, ami a férfiakra jellemző. 

Ugyanakkor a játékokon – az IBA-t kizárva – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a rendező, mely engedélyezte szereplését. Hasonló aggályok merültek fel a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-ting olimpiai indulása kapcsán is. Most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben védte meg a két sportolót az MTI beszámolója szerint. „Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül" – írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen. 

A NOB – mely a nemzetközi szövetséget évekkel ezelőtt felfüggesztette és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok ökölvívó-versenyeinek rendezési jogát is – hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat. „A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt” – írta a bizottság, mely azt is kiemelte, hogy Helifék a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon. – „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson.”

Hámori Luca igyekszik nem foglalkozni a botránnyal, legalábbis csütörtökön így nyilatkozott. – Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy ha engedték itt indulni, akkor biztosan tudják, hogy nő. Mindenesetre ez az egész csak még értékesebbé tenné azt, ha legyőzném. Erre készülök –mondta az olimpikon. Ugyanakkor a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közölte, hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Helif olimpiai szereplése miatt.