Palesztinpárti demonstráció: magyar és tunéziai állampolgárt is előállítottak

Palesztinpárti demonstráció: magyar és tunéziai állampolgárt is előállítottak

Képünk csak illusztráció. Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálja a rendőrség, hogy a Danube Institute rendezvényét megzavaró palesztinpárti demonstrálók megvalósítottak-e jogsértést, bűncselekményt – szerda délután ezt válaszolta a Magyar Hang érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Korábban a Hetek számolt be arról, hogy palesztinpárti tüntetők egy csoportja szakította félbe Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszédét a kormányközeli szervezet rendezvényén. A tüntetők a Karmelita kolostor közelében lévő Lónyay-Hatvany villa bejárata előtt kezdtek skandálásba, majd dulakodás és szitkozódás, kiabálás miatt a rendezvényt félbe is kellett szakítani.

A BRFK közlése szerint május 21-én, este negyed kilenckor érkezett a bejelentés, hogy egy I. kerületi étteremben tartott zárt körű, előzetes regisztrációhoz kötött rendezvényt többen is megzavartak. A rendőrség a bejelentést követően perceken belül a helyszínre ért, a tiltakozók viszont addigra távoztak. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy az egyik résztvevő, egy magyar állampolgárságú férfi két hangoskodót is megrúgott, miközben kivezette őket a teremből. A 26 éves férfit előállították az I. Kerületi Rendőrkapitányságra, és garázdaság megalapozott gyanújával hallgatták ki.

A rendőrség szerda délután még azt közölte, elemzi a sajtóban megjelent felvételeket, a további elkövető vagy elkövetők azonosítása folyamatban van. Vizsgálják azt is, hogy a rendezvényt megzavarók megvalósítottak-e jogsértést, bűncselekményt.

A BRFK szerda kora este közleményben számolt be a fejleményekről: a nyomozók délutánra azonosították a sajtóban megjelent felvételeken hangoskodó és erőszakosan viselkedő fiatal nőt. A 26 éves tunéziai állampolgárt előállították, és garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A rendőrség a hírnek a Zéró tolerancia címet adta, amivel feltehetőleg az antiszemitizmussal szembeni hasonló attitűdre kívánnak utalni. Az ugyanakkor a hatósági közlésből nem derül ki, hogy ilyesmi felmerülhet-e a palesztinpárti tiltakozókkal szemben.

A Hetek a demonstrálókat nemcsak palesztin-, de Hamász-pártinak is nevezte. Az nem egyértelmű, hogy valóban annak is mondhatóak-e, ahogy az sem, megáll-e rájuk, amit a lap ír, hogy terrorpárti tüntetők lennének. A megjelent fiatalok a Free Palestine rigmust ismételgették, továbbá azt skandálták: „a folyótól a tengerig szabad Palesztinát!”. („From the river to the sea Palestine will be free.”) A Hetek közlése szerint a rigmust több országban antiszemita uszításnak és népirtásra való buzdításnak minősítették és betiltották.