Vizsgálódik az ombudsman a gyógypedagógiai intézményekben

Vizsgálódik az ombudsman a gyógypedagógiai intézményekben

Diszlexiaprevenciós óra az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indít az alapvető jogok biztosa az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben – tudta meg a Magyar Hang a az eljárást kezdeményező Pedagógusok Szakszervezetétől. Az alapvető jogok biztosa azt vizsgálhatja, hogy elegendő szakember dolgozik-e ezekben az intézményekben, és a körülmények alkalmasak-e arra, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtsanak a gyógypedagógiai intézmények.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte, hogy az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben (EGYMI). Az ombudsman hétfőn este értesítette a szakszervezetet, hogy megindul a folyamat.

Mint korábban a Pedagógusok Szakszervezete írta: a hozzájuk érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülményeket méltatlannak tartják, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal, több helyen kevés például a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő. A személyi feltételek áttekintésén kívül a PSZ kérte annak vizsgálatát is, hogy az intézményekben mindenhol rendelkezésre állnak-e a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök.

A PSZ gyógypedagógiai tagozatának elnöke a Népszavának nemrég úgy nyilatkozott, hogy jelenleg egy Baranya megyei EGYMI-ben kilenc gyógypedagógus álláshely betöltetlen, így heti 180 órát kell pluszban dolgozniuk kollegáival. Logopédust és pszichológust hálóval is alig lehet fogni, egyéni foglalkozások szinte már nincsenek. A felszereltségről sokat elmond, hogy van, amikor két összetolt tornatermi zsámolyon kell pelenkázni a gyereket. Egy másik intézményben arról számoltak be, hogy az ablakokat be kellett szögelni, nehogy a kerettel együtt essenek ki.

Ha az ombudsman vizsgálata feltárja, hogy nem megfelelő egy-egy intézmény állapota, feltételrendszere, a szakszervezet kéri a fenntartók, illetve az állam felelősségének megállapítását is.

Címkék: PSZ