Vona Gábor: A 99 Mozgalom súlytalanná válhat a Jobbik–DK szövetséggel szemben

Vona Gábor: A 99 Mozgalom súlytalanná válhat a Jobbik–DK szövetséggel szemben

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztás során sokak várakozásával ellentétben a választókerületek többségében nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak. A legtöbb helyen a Jobbik és a DK kölcsönös megegyezései látszanak, ami egyértelműen a két párt közötti megállapodásra utal. A helyzet az, hogy a paktumban van logika, méghozzá „nagyon is” – írta Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke szerdai Facebook-posztjában.

Fel is sorolt öt érvet, hogy miért állapodott meg egymással Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter.

Ezek a következők:
– Gyurcsány számára életfontosságú volt, hogy belső szövetségest szerezzen.
– A két párt szavazói nagyon közel kerültek egymáshoz.
– A két párt tarolni akar az előválasztáson. „A DK és Jobbik vezetői döntöttek, nem bízzák a véletlenre, hogy kik fogják dominálni a parlamenti helyeket. A két legerősebb összeállt, hogy elvigye az egyéni jelöltek többségét, a Momentum pedig újabb pofont kapott” – írta Vona.
–A DK és Jobbik paktuma felfogható egyfajta strukturális válasznak is Karácsony Gergely 99 Mozgalmára. „A Karácsony körül kialakult hálózatban ott van a lehetőség, hogy ez lesz 2022 után az az ellenzéki uniópárt, amely úgy darál majd be mindenkit, ahogy a Fidesz tette húsz éve a jobboldalon.”
– Az előző pontból pedig következik az utolsó, vagyis a Karácsony-kormány gúzsba kötése – tette hozzá Vona.

Utóbbi kapcsán azt írta, hogy a Jobbik és DK minden bizonnyal belátta, hogy a miniszterelnök-jelölti versenyben nincs esélyük a főpolgármesterrel szemben. „Meggyőződésem szerint a második fordulóba még Jakab és Dobrev kerül be, ahol a Jobbik elnöke egy miniszterelnök-helyettesi posztért cserébe vissza fog lépni Karácsony Gergely javára. De nem is ez a lényeg. Az igazán fontos, hogy a Jobbik–DK paktummal létrejött az ellenzéken belül egy olyan központi mag, amely mindent képes maga felé gravitálni. A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik–DK szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem a Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc fognak diktálni” – vonta le következtetését Vona Gábor.