VSquare: Orbán Viktor elleni merényletről terjeszthettek álhírt

VSquare: Orbán Viktor elleni merényletről terjeszthettek álhírt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatását követően egyes, a Kreml propagandáját terjesztő Telegram-csatornákon arról szóló álhírek kezdtek terjedni, hogy az ukrán hírszerzés merényletet tervezett elkövetni közvetlenül a magyar kormányfő oroszországi látogatása előtt – derül ki a VSquare hírleveléből.

A Demokrata.net néven rövid ideig elérhető webfelületen (a cikk archivált verziója itt elérhető) írtak arról, hogy Ukrajna merényletet készített elő Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen a moszkvai látogatása előtt. A szöveg Telegram-oldalakon is terjedt, magyar, spanyol és francia nyelven. Tartozott hozzá egy hangfelvétel, amelyen valaki ukránul magyarázza, hogy Orbán Viktor kocsijába bombát rejtettek volna, mielőtt Moszkvába megy, de nem sikerült az akció. Az ügyről nyilatkozott a valódi Demokrata főszerkesztője, Bencsik András is, aki szintén fake newsnak, hamisításnak nevezte a hírt.

A VSquare szerint mindez az APT28 nevű orosz hackercsoporttal hozható összefüggésbe, mely a GRU-val, az orosz katonai hírszerzéssel áll kapcsolatban. Ennek a csoportnak tulajdonítják a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen végrehajtott kibertámadásokat is, májusban volt hír, hogy a tárca semmit nem tett, hogy az orosz ne lássák az egész tárca informatikai rendszerét.