Zacher Gábor: Jó, hogy vény nélkül is kapható az Algopyrin

Zacher Gábor: Jó, hogy vény nélkül is kapható az Algopyrin

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2007-ben vénykötelessé tették, február 20. óta azonban ismét recept nélkül kapható az Algopyrin. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján olvasható közlemény szerint a kiadhatóság felülvizsgálatát az „egyik jogosult” kezdeményezte, a rendelkezésre álló adatok alapján pedig megállapították, hogy a vonatkozó (52/2005 /XI.18./) rendelet értelmében nem szükséges orvosi rendelvény kiállítása a metamizol tartalmú készítmények esetében.

A döntés a következő termékeket érinti:

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

Ahogy azt a Népszava cikke felidézi, a gyógyszer hatóanyagát a német Hoechst gyár fejlesztette ki 98 évvel ezelőtt, ám maga az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék, a márkanév is csak itthon van forgalomban. Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles, Magyarországon viszont már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. Ezt legutóbb 2007-ben a gyógyszerpiac liberalizálásakor korlátozta a hazai a gyógyszerhatóság. A nem hivatalos magyarázat szerint az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban. Hivatalosan maga a gyártó, a Sanofi Aventis kezdeményezte a vény nélkül kapható metamizol-tartalmú gyógyszerek státuszának a felülvizsgálatát a vérképző szervekre gyakorolt, esetenként káros hatása miatt.

Amerikában még Dr. House is gyógyszerfüggő, nálunk jobb a helyzet

Zacher Gábor toxikológus szerint ugyanakkor egyéb lobbiérdekek húzódhattak meg az Algopyrin vénykötelessé tétele mögött. Mint lapunk megkeresésére kifetjette, a fájdalomcsillapító hatóanyagának, a metamizolnak nincs érdemi mellékhatása, szemben a paracetamol tartalmú, szintén recept nélkül hozzáférhető készítményekkel. Ez utóbbi hatóanyag bizonyítottan súlyosan károsíthatja a májat. – Az Algopyrin 13 évvel ezelőtti vénykötelessé tétele mögött a paracetamol-lobbi húzódott meg – véli Zacher.

Zacher Gábor: Dolgoznék, de már nem kellek | Magyar Hang

Sem tanítani, sem életet menteni nem engedik vissza a Honvédkórház falai közé az intézmény sürgősségi osztályának éléről augusztus végén távozott Zacher Gábort, aki december óta mentősként köti le felesleges energiáit. A toxikológus szerint a hazai egészségügy már működésképtelen, ám a benne dolgozó „hülye barmok" miatt nincs összeomlás.

A toxikológus kifejtette: a metamizol tartalmú termékek forgalmazását akkoriban francia kutatásokra hivatkozva szigorították. Megállapították ugyanis, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja. Zacher szerint ugyanakkor ez a kockázat elhanyagolható, hiszen több millió ember közül mindössze néhánynál jelentkezett probléma, ami ráadásul nem végzetes.

Ezzel szemben – folytatta – a mindvégig vény nélkül hozzáférhető paracetamol-termékek sokkal nagyobb kockázatot jelentenek: ez a hatóanyag ugyanis nagy adagban májkárosító hatású, valamint a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. – Májtranszplantációra nem ritkán gyógyszer okozta károsodás miatt kerül sor – tette hozzá a toxikológus, megjegyezve, hogy egyébként nem ellenzi a paracetamol használatát.

Megkérdeztük azt is, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók – legyen szó bármely hatóanyagról – okozhatnak-e függőséget. Zacher Gábor szerint ettől nem kell tartani, a nem szteroid és nem opioid fájdalomcsillapítókra nem lehet rászokni. – Ezen a téren sokkal jobb a helyzet nálunk, mint Amerikában. Ott az orvos legtöbbször ópiát tartalmú gyógyszert ír fel a betegnek, több millió ember gyógyszerfüggő, még Dr. House is. Érthető, hogy Tump elnök közegészségügyi szükségállapotot hirdetett – fogalmazott a toxikológus.