Zacher Gábor: Nem szabad ígérni, ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából elhangzott

Zacher Gábor: Nem szabad ígérni, ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából elhangzott

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem szabad ígérni, ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Hát számoljon el azzal a több mint 22 ezer emberrel, aki Magyarországon belehalt a járványba” – válaszolta Zacher Gábor toxikológus a Szabad Európa Szelfi című podcastjában arra a kérdésre, hogy szokott-e válaszolni a betegek azon kérdésre, hogy túlélik-e a koronavírust. Diplomatikusan azt szokta mondani, hogy mindent meg fognak tenni, hogy túlélje.

Zacher szerint van Bergamo-dilemma, vagyis, hogy dönteni kell betegek között. „Most már azért volt egy-két alkalommal. Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan. Nálunk is egy-egy alkalommal, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincs szabad lélegeztetőgép, vagy több olyan beteg van, aki mondjuk gépre kerülne, akkor igenis az kerül, akinek jobb esélye van” – fogalmazott.

A hatvani Covid-osztályon dolgozik, most már nincsenek teljesen tele – mondta. Hozzátette: sokan komoly tüdő- és egyéb károsodásokkal élik túl a fertőzést.

Beszélt arról, hogy rendszerváltás után fideszes önkormányzati képviselő volt, de kiábrándult a politikából. A kormány egészségügyi politikája kapcsán azt mondta, hogy kommunikációs stratégia hihetetlenül jól felépített valami, csak nem feltétlenül a valóságról szól és ez nem jó, ez most a koronavírus kapcsán is előjött.

Szerinte egyáltalán nincs rendben, hogy nem tudnak, mernek egészségügyi alkalmazottak névvel nyilatkozni.

Amit a miniszterelnök mondott, hogy nem kell bemenni a kórházakba „kamuvideókat és álhíreket gyártani”, ez „nagyon-nagyon gáz” – mondta. Hozzátette: az az igazság, hogy ha bemehetne a sajtó, az emberek látnák és tudnák, hogy ez a betegség miről szól és mivel jár. Jó példaként hozta a székelyudvarhelyi és dunaszerdahelyi kórházakban készült beszámolókat. „Ahogy Müller Cecília, időnként Gulyás Gergely, meg ezredes úr elmondja, az nem feltétlenül mindig a valóságról szól, mert a valóság az ott van, ahol mi dolgozunk.”

És hogy mi a valóság? Az, hogy emberek meghalnak, hogy embereken nem tudunk segíteni, gép van, de az emberek hihetetlen módon fáradtak – válaszolta. Az egészségügyi dolgozók nagyon túlterheltek, fáradtak, ami negatívan hathat a teljesítményre, de nem tett jót nekik az új egészségügyi jogviszony március elsejei hatályba lépése sem – mondta.

A Magyar Hang múlt heti számában nyilatkozó Csókay András idegsebész, a Honvédkórház főorvosa is arról beszélt lapunknak, hogy olykor bergamói állapotok voltak az utóbbi időben. „A Honvédkórház az egyik legnagyobb covid-centrum 54 lélegeztetett beteggel és több száz nem intenzív covid-osztályos ággyal. Van amikor naponta tucatnyinál is több embert veszítünk el. A helyzet csak annyiban más, mint Bergamóban, hogy az orvosok és ápolók nincsenek úgy veszélyben” – mondta.