Mark Zuckerbergnek üzen az Országos Széchényi Könyvtár a megosztásai törlése miatt

Mark Zuckerbergnek üzen az Országos Széchényi Könyvtár a megosztásai törlése miatt

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mark Zuckerbergnek üzent közleményében az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tiltakozva a honlap megosztásai tiltása ellen. A Facebook a héten kezdte törölni az OSZK-s linkeket kiberbiztonságra hivatkozva, már Messenger-üzenetben sem engedve az OSZK honlapjának elküldését. (Ez kedd délelőtti próbálkozásunkkor lehetséges volt, korábban azonban valóban nem.)

„Zuckerberg úr, tiltakozunk a kultúra eltörlése ellen!”, üzente a Meta-főnöknek az OSZK, hozzátéve, hogy szeptember 3-án a közösségi oldal „előzetes figyelmeztetés, felkészülési lehetőség és részletes magyarázat nélkül, kiberbiztonsági okokra hivatkozva az összes, oszk [pont] hu domain alá tartozó honlapra, tartalomszolgáltatásra mutató linket törölni kezdte intézményünk és több ezer felhasználó posztjaiból, hozzászólásaiból.”

Az OSZK tiltakozik az „írott nemzeti kultúra megőrzését végző intézményünk üzeneteinek cenzúrázása, olvasóink és követőink fenyegetése ellen; kérjük az OSZK feketelistázásának mielőbbi megszüntetését, a törlések felfüggesztését és a megcsonkított posztok visszaállítását!”. A hétvégén több közszereplő, köztük például Konok Péter és Nógrádi Gábor is hasonló törlésekről számolt be. Kerestük az OSZK-t és a Metát is a lépéssel kapcsolatban.

Többen azt sejtették, hogy a lépésnek a nem feltétlenül jogtiszta szövegek linkelésének tiltásához, a Digital Services Act (DSA) életbe lépéséhez lehet köze. Egy felhasználó szerint „alapvetően az OSZK (és így a MEK) rendszerével van baja a Facebooknak, lévén ebben a nemzeti digitális adattárban a szövegállományok sokasága tisztázatlan szerzői jogviszonyok mellett lett elérhető. Egy új EU-s rendelkezés tette/teszi/fogja tenni sokkal szigorúbbá annak elbírálását, mi számít legális tartalomnak. Az OSZK-s tartalmak sokasága, vagy legalábbis nem jelentéktelen része szigorúan véve nem legális, ezért az intézmény egésze blokkolás alá került.”