Négy perc emberi hang a Várban

Négy perc emberi hang a Várban

A 4minutes cafe (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyönyörű az ősz (is) a Várban – a Tóth Árpád sétányon a sárgásbarna minden árnyalatában pompáznak a fák, és a macskaköves utcákon való bolyongás után jólesik beülni egy finom kávéra. A 4minutes cafe (4 perc kávé) nevű hely tökéletes erre: ugyan alig egy szobányi (egész pontosan 18 négyzetméter), de nagyon barátságos. Kávé- és teaspecialitásokat, vegán desszerteket és szendvicseket, valamint kerámiát és virágot vásárolhatunk – így leírva talán nehezen érthető a párosítás, viszont elég csak akár egy percet beszélgetnünk Dabasi Dórával, a tulajdonos-eladóval, máris megértjük a döntést.

Nem volt szerencséjük a nyitással: 2019 végén bérelték ki az Országház utcai helyiséget – a tulajdonos kamaszkorában a Várban lakott, és azóta szerelmes ebbe a városrészbe –, márciusban akartak kinyitni, de a járvány felülírta a terveket. Már nem volt lehetőség visszalépni, így azóta folyamatosan előre menekülnek, végül tavaly júniusban indultak el. Addigra a turisták teljesen eltűntek innen, csak most ősszel kezdtek visszaszállingózni. Helyettük viszont lett helyi törzsközönségük – amíg ott voltam, minden betérőt ismerősként köszöntöttek.

Trendi fiatalok és ráérő nyugdíjasok, követségi alkalmazottak és hivatalnokok, itt lakók és a minőség miatt idelátogatók. A kutyával érkezőknek jutalomfalat is jár a kávé mellé; aki elvitelre kérte az italt, az komposztálható pohárba kapta; és egy kedves vendégnek köszönhetően megtudhattam azt is, milyen a nitrokávé: egy különleges palackban készített, nitrogénnel dúsított, hidegen áztatott ital. Azt is tudom, hogy ha legközelebb megyek, matcha lattét fogok kérni, mert lenyűgözött a szertartás, amivel elkészült. És még egy fontos részlet: a náluk használt Modbar kávégép egyszerűen gyönyörű.

Dabasi Dóra kanyargós utat járt be a kávézóig: közgazdász végzettséggel dolgozott a reklámiparban, aztán virágkötésre váltott, majd Waldorf-óvodapedagógus lett, felnevelt három gyereket, és beiratkozott egy baristatanfolyamra is. Több mint három évtizede vegetáriánus, ezért természetes volt számára, hogy ha valaha kávézót nyit, azt is ebbe az irányba viszi. De mi lesz a tejjel? – teheti fel joggal a kérdést az olvasó, és én is azon gondolkodtam a beszélgetés előtt: milyen lesz a délutáni kávém tehéntej nélkül? Jelentem, a svéd Oatly zabtej (amit nálunk egyelőre kevesen ismernek, de világszerte akkora rajongótábora van, hogy külön alkalmazás jelzi az érdeklődőnek, hogy a világ különféle pontjain hol találják meg) egész jól pótolja.

A kávézó különös neve egy álomból jön, de éberen is elgondolkodtató: sokszor négy perc, egy kávéivásnyi idő alatt is tudunk minőségi időt tölteni egymással vagy akár önmagunkkal. Ehhez pedig adott minden, különösképpen a filteres kávék – ezeknél bomlanak ki ugyanis a legerősebben az ízek és a kávégyümölcsre jellemző aromák. Az jól látszik, hogy a hely tervezésekor és a logisztikai folyamatok kitalálásakor is alaposan végiggondolták, hogyan tudnak a lehető legkevesebbet ártani a környezetnek.

Természetesen szelektálják a szemetet, minden csomagoló- és elviteles anyaguk komposztálható, és még kávébeszállítót is úgy választottak (ez a Goosebumps, egy kis magyar cég), hogy a pörkölt portéka csomagolása is újrahasználható legyen. És persze olyan kávét rendelnek, amely etikus termelési és szállítási folyamat után jutott el Magyarországra. A péksüteményeket és a desszerteket két vegán pékség szállítja, hidegen préselt zöldség- és gyümölcsleveket adnak, a növényi tejekről pedig már esett szó – a zabtej kellően semleges ízű, hagyja a kávé ízét kidomborodni, még a világos pörkölésű kávé sem lesz savanykás tőle. De a kávézóban kapni virágot is, lehet csokrot rendelni, rendezvények dekorálását is vállalják, és megvásárolhatjuk a saját tervezésű kerámiatárgyaikat is. A 4minutes caféban szeretnek kísérletezni – folyamatosan új fajta kávék, pörkölési módok, teák érkeznek, és ezt imádják a törzsvendégek.

A kiváló italok mellett a hely másik nagy erénye az emberi hang – Dórával egyszerűen jó elbeszélgetni. Ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek is – a vendégekben elemi erővel tör fel a vágy arra, hogy meghallgassák őket. Hogy ez a világjárvány hatása-e, vagy csak a menetrendszerű elmagányosodás, azt a tudósok fogják majd kikutatni.

4minutes cafe, Budai Vár, Országház utca 15. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig reggel 9 és délután 6 között

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/42. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg október 15-én.