Tudnivalók az elektromos bringákról (x)

Tudnivalók az elektromos bringákról (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha elektromos kerékpár vásárlásában gondolkozik, akkor érdemes tudnia, hogy idehaza különféle neveken lehet őket megtalálni az online áruházak kínálatában. Néhány webshop ebike-ként hivatkozik rájuk, hiszen ezeket a kétkerekű közlekedési eszközöket áram is hajthatja.

Van olyan oldal, ahol a hibrid kerékpár kategória alatt lehet őket megtalálni. Tulajdonképpen ez is találó elnevezés, hiszen az elektromos drótszamarakat pedállal is lehet hajtani, de az elektromos áram segítsége ugyancsak igénybe vehető.

A KerékpárWebshop kínálatában a pedelec kerékpárok között kell keresni az elektromos bringákat. Az angol eredetű elnevezés már a magyar nyelvben is meghonosodott. Eredete két angol kifejezés, a pedal és az electric cycle, ezek lerövidítésével és összevonásával keletkezett a pedelec szó.

Ebbe a kategóriába csak azon kerékpárok sorolhatók, amelyek kizárólag abban az esetben nyújtanak elektromos rásegítést, ha maga a biciklit vezető személy is tekeri a pedált. Vannak ugyanis pusztán gázkarral működtethető változatok is, ezek azonban semmiképp sem nevezhetők pedelecnek.

Ezek számítanak pedelecnek a KRESZ szerint

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) szerint azon járművek számítanak pedelecnek, amelyekben olyan rásegítő motor van, aminek a névleges teljesítménye legfeljebb 300 Watt, és képtelenek 25 km/h felett segíteni.

Pedelec segítségével természetesen lehet közlekedni a közúti forgalomban, ám ennek vannak bizonyos feltételei. Kell lennie az elektromos bringán két, egymástól függetlenül működő féknek, és üzemelniük is kell a szabály szerint. A lámpákra szigorú előírások vonatkoznak. Az első lámpának fehér fényűnek kell lennie, a hátsónak pedig pirosnak, na és persze ezeknek is üzemképesnek kell lennie.

Szükség van még küllőprizmákra vagy fényvisszaverőkre is, ezeken kívül felül fehér és piros prizmára, valamint csengőre. Bár jelenleg még nem kötelező a bukósisakot hordani, ésszerű ezt megtenni, hiszen egy esés vagy baleset esetén sokat tompíthat a fejet ért ütésen egy megfelelő minőségű és helyesen hordott fejvédő.

Mik azok az S-pedelecek?

S-pedelecnek számítanak azon kétkerekűek, amelyeknél a rásegítés korlátja 350 Watt. Ezek már 45 km/h-s sebességig be tudnak segíteni. A KRESZ szerint ezek már nem is pedelecek, hanem segédmotoros kerékpárok. Az ilyen bringák fényszórója mindig magától felkapcsol, amikor a rásegítés aktiválódik. Amikor pedig valaki fékez egy ilyen bicajja, akkor felvillan a féklámpája.

Amit az R-pedelecekről tudni kell

A normál és az S-pedelecek mellett léteznek R-pedelecek is. Ezekre semmilyen műszaki korlátozás nem vonatkozik. Ez elsőre jól hangozhat, ám tudni kell, hogy közúti közlekedésben nem lehet velük részt venni, mivel semmilyen törvényi szabályozásnak nem felelnek meg. Kizárólag akkor érdemes ilyen kerékpárt vásárolni, ha valaki zárt pályán szeretné használni.