A Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezetei továbbra sem támogatják a belarusz ellenzéket

A Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezetei továbbra sem támogatják a belarusz ellenzéket

Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök (balról a második) és Viktor Hrenyin védelmi miniszter (jobbra) a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az egész Európai Unió egységesen kiáll a belarusz tüntetők mellett, a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezetei erről nem vesznek tudomást. A Fidelitas és az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) nem csatlakozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek (Youth of the European People's Party) legújabb, hétfői szolidaritási kezdeményezéséhez.

Most azt kéri a YEPP 50 vezető tisztségviselője, illetve tagpártja, hogy hívják meg a csütörtökön és pénteken Brüsszelben tartandó uniós csúcstalálkozóra Szvetlana Tyihanoszkaját, a belorusz ellenzék egyik vezetőjét. A Fidelitas és az IKSZ nem írta alá a YEPP augusztusi felhívását sem, amikor a néppárti fiatalok elítélték a tüntetők elleni erőszakot és követelték a bebörtönzöttek szabadon bocsátását. „A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Belaruszban” – írták akkor a többiek. A mostani levélben pedig azt írták, hogy „mivel Belarusz ügye egész Európát érinti, ezért elengedhetetlen, hogy a belorusz nép valódi hangját az európai politika legmagasabb szintjén is meghallgassák”.

A magyar kormány egyébként minden európai kezdeményezéshez és nyilatkozathoz csatlakozott. Vagyis Magyarországnak is az a véleménye, hogy az augusztusi elnökválasztást elcsalták, elítéli a békés tüntetők elleni erőszakot és nem tekinti Lukasenkát legitim elnöknek. A magyar kormány támogatta az uniós szankciós listát is, sőt, Szijjártó Péter (a Fidelitas volt elnöke) hétfőn azt nyilatkozta, hogy Lukasenka elnököt is szankciókkal kell sújtani.

Cikkünk írásakor, kedden délelőtt a Fidelitas Facebook-oldalán az utolsó bejegyzés egy nappal korábbi volt, a „Szabad pálinkafőzés – magyar győzelem” címet viseli. Arról szól, hogy 2021-től újra szabad és adómentes a házi, nem kereskedelmi célú pálinkafőzés.