A KDNP akkor is marad a Néppártban, ha a Fidesz kilép

A KDNP akkor is marad a Néppártban, ha a Fidesz kilép

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KDNP álláspontja nem változott: Hölvényi György akkor is marad az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának tagja, ha a Fidesz adott esetben távozna – erősítette meg az atv.hu-nak több kormánypárti forrás. Információik szerint Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke szűk körben úgy fogalmazott, hogy „a KDNP régebb óta van az EPP-ben mint maga az EPP”.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz viszonya az utóbbi napokban igencsak megromlott, nyilvános üzengetésig fajult. Az ügy azzal indult, hogy a pártcsaládban úgy módosítanák a saját szabályaikat, amely alapján lehetővé válik a csoportos kizárás és felfüggesztés. Ráadásul ha olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád – a Fidesz tagságát két éve felfüggesztették –, ebben az esetben a határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége.

A hírre reagálva Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek, melyet így fejezett be: „Ezúton tájékoztatom frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.”

Ezt követően a Néppárt vezetése hétfőn belenyúlt a javaslatba. Egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene.