Az EU vezetőinek üzent Cihanouszkaja

Az EU vezetőinek üzent  Cihanouszkaja

Szvjatlana Cihanouszkaja (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió ne ismerje el a Fehéroroszországban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született – ezt kérte szerdai videoüzenetében a belarusz helyzetről szóló EU-csúcs előtt  Szvjatlana Cihanouszkaja (orosz átvételből Szvetlana Tyihanovszkaja).

A szomszédos Litvániába menekült korábbi ellenzéki elnökjelölt azt mondta, hogy Lukasenka elvesztette legitimitását a fehérorosz nemzet és a világ szemében. Hozzátette, hogy ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, új választások megtartását szeretné nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a napokban jelentette be, hogy szerdán délre rendkívüli uniós csúcstalálkozót hívott össze. A videokonferenciának egyetlen napirendi pontja van: a belarusz helyzet elemzése.

A magyar kormány egyelőre nem mondta ki konkrétan, mit gondolnak a belarusz elnökválasztásról és a brutális rendőri intézkedésektől hemzsegő tüntetésekről, pedig lapunk is érdeklődött már. Mindössze annyit közöltek, hogy a lengyel álláspontot képviselik.

Az mindenesetre már kiderült, hogy rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytatnak egymással.