Az utolsóként távozó kormánypárti Néppárt-tag is örül a Patriótáknak

Az utolsóként távozó kormánypárti Néppárt-tag is örül a Patriótáknak

Hölvényi György (Fotó: Hölvényi György / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lehetőségek frakciójának nevezte a frissen megalakult Patrióták Európáért EP-képviselőcsoportot az utolsó kormánypárti Néppárt-tag. Hölvényi György KDNP-sként maradt benn az Európai Parlament említett frakciójában azok után is, hogy a fideszesek már kikerültek onnan. Sőt, a KDNP akár maradt volna ezután is ugyanott, amit a szintén a frakcióba tartó Magyar Péter nem is győzött felemlegetni. A Tisza Párt érkezése után viszont már Hölvényinek sem volt maradása, és miután a kialakult feszültséggel már nem tudtak mit kezdeni, távozott. Előzőleg Menczer Tamás is reményét fejezte ki, hogy Hölvényit mihamarabb kizárják, és Gulyás Gergely is úgy fogalmazott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a Tisza és a KDNP egy frakcióban üljön. Hölvényi akkor még arról beszélt: „a KDNP több mint 30 éve tagja az EPP-nek, ezen nem módosít, ha a frakció felvesz egy olyan pártot, amelynek célja véget vetni az Orbán-korszaknak”. 

A fideszesekkel szemben nem is kellett sokáig frakció nélkül maradnia, máris csatlakozik a KDNP is a szélsőjobboldali csoportosuláshoz. „A miniszterelnök és a politikai közösségem iránti bizalom vezetett a csatlakozáshoz” – idézte a politikust az MTI. Az állami hírügynökség a Néppárt-tagság körüli hercehurcáról valahogy „elfelejtett” a hírében beszámolni.

„Kereszténydemokrata politikusként az értékalapú, a nemzetek együttműködésén nyugvó, normális és polgárbarát Európáért dolgozom. A Patrióták Európáért az EP harmadik legnagyobb politikai csoportjaként a lehetőségek frakciója. Lássuk meg” – üzente a KDNP-s képviselő.

Nagyon örül a Patrióták megalakulásának a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke, Gál Kinga is. A frakció első alelnökének választott politikus az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatót, úgy fogalmazva, hogy szerinte ez a legnagyobb „hazafias pártcsoport”, amely valaha létezett az EP-ben. Gál Kinga úgy látja, a választók túlnyomó része az európai határok védelmét szeretné, és nagyra becsüli a szabadságot és a békét. Támogatják az európai együttműködést, de nem egy olyan Európai Uniót szeretnének, amely túl lép a hatáskörén és megbünteti a tagállamokat saját politikáik végrehajtásáért.

Arról, hogy kik lesznek még benne ebben a frakcióban, itt írtunk részletesen.