Gulyást zavarná, de a KDNP-s tagot nem a Tisza felvétele a Néppártba

Gulyást zavarná, de a KDNP-s tagot nem a Tisza felvétele a Néppártba

Gyöngyösi Márton (Jobbik, független) és Hölvényi György (KDNP, Néppárt) vitázik az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló vitában. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A KDNP több mint 30 éve tagja az EPP-nek (Európai Néppárt), ezen nem módosít, ha a frakció felvesz egy olyan pártot, amelynek célja véget vetni az Orbán-korszaknak. Ezzel reagált a jelenlegi egyetlen néppárti EP-képviselő, Hölvényi György a kancelláriaminiszter szavaira. Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt: elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt együtt foglaljon helyet az Európai Néppártban. Vagy a Tisza Párt felvételét kell elutasítania a Néppártnak, vagy a KDNP fog kilépni belőle. Ez a megjegyzés azért is érdekes, mert Gulyás Gergely maga Fidesz-tag, és nem KDNP-s, mégis a koalíciós párt helyett nyilatkozott.

Most az Euronews kérdésére a KDNP-s Hölvényi György azt mondta, az, hogy a Tisza pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban. Mint mondta, a szavazás egyelőre a Tisza Párt néppárti frakcióba, nem a pártcsaládba történő felvételéről szól. „A párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat” – tette hozzá.

Magyar Péter korábban a fideszes propaganda miatt bírálta a KDNP politikusát, ám az EPP-frakció szóvivője elutasította a felvetést, hogy Hölvényi György kakukktojás lenne. – A KDNP-nek nincs vétójoga a Tisza Párt felvételét illetően, arról egyszerű többségi szavazással döntenek majd – tette hozzá Pedro López de Pablo. Az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapestre jön, hogy találkozzon Magyar Péterrel és a Tisza Párt megválasztott EP-képviselőivel. Manfred Weber már a választások előtt egyértelművé tette, a pártcsalád ajtaja nyitva áll a Tisza Párt előtt. Ehhez azonban a jelenlegi tagság többségének jóváhagyása szüksége. A magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak, amelynek a következő ciklusban a legnépesebb képviselőcsoportja lesz az EP-ben.