Gulyás Gergely: a Tisza Párt és KDNP nem ülhet együtt a Néppártban

Gulyás Gergely: a Tisza Párt és KDNP nem ülhet együtt a Néppártban

Gulyás Gergely a kormányinfón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP és a Tisza Párt együtt foglaljon helyet az Európai Néppártban. Vagy a Tisza Párt felvételét kell elutasítania a Néppártnak, vagy a KDNP fog kilépni belőle. A többi között erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ez a megjegyzés azért is érdekes, mert Gulyás Gergely maga Fidesz-tag, és nem KDNP-s, mégis a koalíciós párt helyett nyilatkozott.

A számos témát érintő sajtótájékoztatón szóba került, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Karsai Dánielnek és társainak az asszisztált eutanázia engedélyezésére vonatkozó kérdését. Gulyás Gergelyt elmondta, hogy csak most, felületesen olvasta az EJEB friss ítéletét, de az összecseng az Alkotmánybíróság és a magyar kormány álláspontjával. A miniszter a Karsai Dániellel történő találkozóját nem akarta kommentálni, azt szerinte maga Karsai már korrekten összefoglalta saját Facebook-bejegyzésében.

Arra a felvetésre, mekkora hitellel támogatta az EXIM Bank a ferihegyi reptér megvásárlását, és mennyi időn belül térül meg ez, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jegybank erről már kiadott egy tájékoztatót, július 1-jén pedig részletesebben is beszámolnak a tranzakcióról. Azt cáfolta, hogy a katari befektető 29 százalékos részedést szerzett volna a reptérben, erről csak annyit mondott, hogy nem ez a valós tulajdonosi szerkezet. Ám erről bővebben nem beszélt. Szerinte az a lényeg, hogy az államnak többségi részesedése legyen, és hogy a Budapestre érkező turisták száma a 20 milliós vagy akár 30 milliós számot is elérje. A kormányinfón elhangzott, hogy a kormánynak miért kellett több száz milliárd forintért irodaházakat vásárolnia – a történetet a Válasz Online tárta fel, cikkükből pedig az is kiderül, hogy az Orbán-kabinet Tiborcz Istvánék érdekeltségeitől és már NER-báróktól is vásárolt. Gulyás Gergely szerint erre azért volt szükség, hogy a kormányzati szervek ne több tízmilliárdért bérelt épületekben, hanem saját ingatlanokban működjenek. Arról nincs döntés, hogy Csádba mikor vezényelnek magyar katonákat – mondta egy másik kérdésre válaszolva a miniszter.

Gulyás Gergely válaszolt az Európai Bíróság Magyarországot sújtó súlyos ítéletével kapcsolatban is. Mint arról írtunk, a bíróság döntése értelmében Magyarországnak 200 millió eurót, a továbbiakban pedig napi egymillió eurót kell fizetnie, amiért a kormány az uniós szabályokat felrúgva nem tartott be egy menekültügyben hozott bírósági ítéletet. A büntetést mindaddig kell fizetnünk, amíg az Orbán-kormány nem látja be a jogsértést. Gulyás azt mondta, hogy a kabinet erről jövő hétre alakítja ki az álláspontját. Már most kifejtette ugyanakkor, hogy szerinte ez az ítélet „felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan”. Mint fogalmazott, a döntés ellentmond az európai jognak és a magyar alkotmányos előírásoknak is, illetve bünteti azt az országot, amely elutasítja a migrációt, ráadásul hetvenszer nagyobb összeget rótt Magyarországra annál, mint amit az Európai Bizottság eredetileg javasolt. – Ez az ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg – mondta a miniszter hozzátéve, hogy őt a döntés a kommunista rendszer rémuralmára emlékezteti.

Stoltenberg NATO-főtitkár budapesti látogatásáról szólva Gulyás Gergely azt mondta: a NATO tagjainak többsége egészen más álláspontot képvisel az orosz-ukrán háborúban, mint mi. Meg kell tartanunk a katonai szövetség egységét, de ebben a témában szerinte „békepártiak” vagyunk, és sem pénzzel, sem katonával nem járulunk hozzá ukrajnai misszióhoz. A nyilatkozatot azonban úgy is le lehetett fordítani, hogy a kormány engedett a NATO követelésének, és nem blokkolja a szervezet egységes állásfoglalásait – ez ugyanis azzal járt volna, hogy Magyarországot kizárják a szövetség keleti tagállamainak tárgyalásaiból, vagyis a „Bukaresti Kilencek” csoportjából.

A kormányinfóra, amelyet Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartott, ezúttal sem engedték be lapunkat és a Gulyáságyú Médiát.