Bizalmatlansági szavazás jöhet Ursula von der Leyen ellen

Bizalmatlansági szavazás jöhet Ursula von der Leyen ellen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a bizottság ülésén Brüsszelben 2022. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Újítsuk meg Európát frakció három képviselője bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ellen –írja a Euronews. A liberális politikusok szerint ugyanis az Európai Bizottság elhamarkodottan hagyta jóvá a 35 milliárdos lengyel helyreállítási tervet. Úgy látják, hogy Varsó az EB által megszabott feltételeket nem teljesítette, így a lengyelek addig nem kaphatnak a gazdaságélénkítő alapból, amíg végre nem hajtják az EU Bíróságának valamennyi, a jogállamiság tiszteletben tartásához kötődő ítéletét.

Az indítványt hétfőn írta alá a Renew Europe három vezető európai parlamenti képviselője, Luis Garciano, alelnök, Sophie in't Veld holland EP-képviselő és Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, hírek szerint egyelőre aláírásokat gyűjtenek az indítványhoz.

A bizalmatlansági indítványt a képviselők akkor fogják benyújtani, ha von der Leyenék megkezdik a pénzek folyósítását. Az indítvány beterjesztéséhez a képviselők 10 százalékának aláírására, míg elfogadásához minősített többségre van szükség.

Az Európai Bizottság múlt szerdán hagyta jóvá Lengyelország helyreállítási tervét, a több milliárd eurót azonban csak azután fogják átutalni, hogy Varsó végrehajtotta a kért reformokat az igazságszolgáltatásban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Varsóba utazik, hogy bejelentse a megállapodást, amelynek értelmében Lengyelország 23,9 milliárd euró támogatást és 11,5 milliárd euró olcsó kölcsönt kap.

Az unióban Magyarország az egyetlen, amely egyelőre nem számíthat az uniós helyreállításai alap forrásaira, mivel az Európai Bizottság a magyarországi korrupciós kockázatok miatt nem hagyta még jóvá a leadott magyar helyreállítási tervet.