Forró őszről ír Varga Judit

Forró őszről ír Varga Judit

Orbán Viktor és Varga Judit (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Brüsszelben megkezdődött a forró ősz – legalábbis így látja Varga Judit. Az igazságügyi miniszter arra hivatkozott, hogy szerdán az Európai Parlament négy frakciója levelet küldött Angela Merkelnek, melyben követelik az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötését.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a Megújuló Európa és a Zöldek frakcióvezetői által aláírt dokumentum néhány nappal azelőtt született, hogy megkezdődnének az intézményközi tárgyalások az új pénzügyi időszakról. Azt szorgalmazzák, hogy az esetleges pénzügyi szankciók alkalmazása során a tagállamokat tömörítő Tanácsban a fordított többség elvét alkalmazzák, vagyis ahhoz kelljen minősített szavazati többség, hogy meg lehessen akadályozni a támogatás felfüggesztését, csökkentését vagy megvonását.

Varga Judit arra hivatkozott, hogy 27 tagállam demokratikusan megválasztott legfelsőbb szintű vezetői már júliusban megállapodtak a költségvetést illetően, egyértelművé téve, hogy a források kifizetését nem lehet ködös politikai-ideológiai feltételekhez kötni. Az igazságügyi miniszter azt bírálta, hogy az „EP megint nem a megoldás, hanem a probléma része, hiszen továbbra is politikai boszorkányüldözést folytat és blokkolja a költségvetést”. Ez pedig szerinte különösen nagy felelőtlenség a koronavírus válság alatt.

Az Európai Parlament egyébként már a tanácsi megállapodás után nem sokkal elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kijelentik, hogy a jelenlegi formájában számukra elfogadhatatlan a tagállami vezetők által köttetett alku az uniós pénzügyekről és az ahhoz kapcsolódó témákról.