Három nap alatt sem sikerült közös álláspontra jutni, hétfőn folytatódnak a tárgyalások Brüsszelben

Három nap alatt sem sikerült közös álláspontra jutni, hétfőn folytatódnak a tárgyalások Brüsszelben

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és a visegrádi négyek, a V4-országok miniszterelnökei Brüsszelben 2020. július 19-én (Fotó: Barend Leyts/Spokesman European Council President/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már akkor látszott, ez nem egy szokványos uniós csúcs lesz, mikor az eredetileg kétnaposra meghirdetett brüsszeli találkozó nem ért véget szombat este, hanem – kicsit szőrmentén ugyan – de a tagállamok jelezték, több időre van szükség, hogy közös döntést hozzanak. Kétségtelen, nem babra megy a játék, az Európai Unió következő hétéves költségvetése, illetve a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozni kívánó mentőcsomag összértéke 1820 milliárd dollár.

Ugyan csak nagyvonalakban, de már szombaton érződött, a korábbiakhoz képest talán több csiszolásra lesz szükség, hogy a két „csomag” átmenjen a szűrőn. Vasárnap este pedig megint úgy alakult a helyzet, hogy ma sem valószínű, hogy közös megállapodás születhet a két fiskális témában. „Jobb, ha egy célratörőbb, ambíciózusabb megállapodást kötünk, még ha ez kissé több időt vesz igénybe” – idézte az Európai Központi Bank elnökét az amerikai magazin, az eseményt percről percre követő Politico. Christine Lagarde „inkább jót, mint gyorsan” mentalitása érződött vasárnap is a tárgyaló feleken. A Twittert ellepő egyeztetésekről készült fotók alapján már az a kérdése támadhatott az embernek, akad, aki még nem egyetetett volna valakivel?

Az este végére aztán kiszivárgott valami: Hétfő, hétfő! – mondta újságíróknak Sanna Marin. A finn kormányfő szerint még a következő napon is egyezkednek. A maga részéről egyúttal hozzátette: Finnország számára fontos, hogy az új hétéves uniós költségvetés mechanizmusába benne legyen a kifizetések, költések jogállamisági alapelvekhez történő hozzárendelése.

Orbán Viktor számára közben épp ennek ellenkezője a legfontosabb. Ahogy a magyar kormányfő napok óta szinte mindig kiemeli, a magyar kormány egyértelművé tette, költségvetési ügyekben nem akar semmiféle jogállamisági vitába belemenni, mondván, ez óhatatlanul politikai vita lesz. Vasárnap korábban is erről beszél a miniszterelnök. „Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk” – mondta, majd kiemelte: bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezni a 2021-27-es költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról.

Orbán Viktor összességében úgy látja, hogy jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell. Ezek között van a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése.

A mentőcsomag esetében estére az látszott, hogy az eredetileg, Lagarde által korábban bejelentett, a koronavírus-járványt ellensúlyozandó mentőcsomag a tervezett 750 helyett inkább csak 700 milliárd euro legyen – ehhez kifejezetten ragaszkodnak a fukar négyeknek nevezett tagállamok, így Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország. Ez alapján a teljes összes fele, azaz 350 milliárd lenne a támogatás, a másik fele pedig hitel. A tárgyalásokra rálátó diplomáciai forrás szerint a fukar négyek emellett azt is szeretnék elérni, hogy kedvezményként több pénzt kaphassanak vissza a korábban megállapított, az uniós költségvetési hozzájárulásukból.

Hétéves költségvetés témában egyébként érdekeset posztolt Twitter-oldalára a szlovén kormányfő. Janez Jansa a vacsora kellős közepén kirakott egy olyan fotót, amin elvileg az látszik, hogy az egyes tagállamok 2021-27-es közös büdzsébe történő befizetéséből – per főre leosztva – mekkora hasznot várhat a közös piacról. Konkrét számok nem látszanak, egyedül az, hogy a legnagyobb befizető, Luxemburg évenként és fejenként 12 541 eurót várhat a piactól. Magyarország, ugyan konrét számok nélkül, de befizetés és várható haszon tekintetében is az uniós átlag alatt lehet – a hasznon Jansa papírja szerint 2000 euro/fő alatt várható.

null

null

Késő délután egyébként akadt egy magyar szempontból pikáns diplomáciai csemege. Ahgy arról az MTI beszámolt, Matteo Salvini, a Liga vezetője vasárnap nyilvánosságra hozta azt az sms-üzenetet, amelyben a brüsszeli EU-csúcson résztvevő Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország szilárdan Olaszország oldalán áll – amire Salvini úgy reagált: „Orbán Olaszország mellett áll, miközben a római kormányfő, Conte és a baloldali Demokrata Párt európai barátai Olaszországot támadják.” Ezt követően közben a lengyel kormányfő hivatalának Twitter-oldalán megjelent egy fotó, amin Mateusz Morawiecki mellett Orbán Viktor Giuseppe Contére mosolyogva kedélyesen elbeszélgetnek.

null

🇵🇱 🇭🇺 🇮🇹 Spotkanie premiera @MorawieckiM z premierem Węgier @_miniszterelnok Viktorem Orbánem i premierem Włoch @GiuseppeConteIT przed wznowieniem obrad szczytu Rady Europejskiej #EUCO w #Bruksela. pic.twitter.com/Ld4PJ16qq5

Estére aztán a holland kormányfő lett az egyik első számú bűnbak, legalább is az olasz miniszterelnök, Conte szerint, aki azzal vádolta meg Mark Ruttét, hogy blokkolja a megállapodást, és ezzel a cselekedétvel akár a közös uniós piacot is szétzúzhatja.

null

EUCO #002 was all about Dutch puffy. It seems that today #003 most of #EU27 are more or less happy about the pie but the cherries of discord still keeps us away from the #MFF & #NGEU deal.

A tárgyalások talán legfrappánsabb megfoglamazását Litvánia uniós nagykövete foglalta össze. Jovita Neliupsiene – nem akármilyen zenei utalásokat téve – Twitter-bejegyzésében azt írta: „Az uniós csúcs második napja a kifulladt hollandról szól. A harmadik napon az EU 27 többségének ízlett a süti, ám a viszálykodás cseresznyéje még távol tart minket a két pénzügyi megállapodástól. Még nincs »Örömóda«, szóval megyek »felkelni« (utalva a George Michael egykori zenekara, a Wham! Wake Me Up Before You Go-Go című számára).”

Késő este Charles Michel is összegezte a tárgyalásokat. Szerinte a mentőcsomag ügyében történtek előrelépések a fukar négyel elképzelései mentén, például a támogatási összeg visszahúzására vonatkozóan.

FRISS: A Politico egyik diplomáciai forrása szerint 23 óra körül kezdődtek el az uniós forrásoknak a jogállamisági kritériumokkal kapcsolatos kitételéről szóló megbeszélések.