Kormányváltás esetén is kiesik Magyarország az EU-s Pfizer-beszerzésből

Kormányváltás esetén is kiesik Magyarország az EU-s Pfizer-beszerzésből

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy esetleges kormányváltás esetén is kiesik Magyarország a közös uniós Pfizer-beszerzésből – erről írt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Demokratikus Koalíció (DK) politikusának, Dobrev Klárának. Utóbbi azt kérte, tartsanak fenn az uniós beszerzésnél szabad kapacitást, hogy egy esetleges új kormány felállása után visszaléphessenek az oltóanyag-beszerzési rendszerbe.

A Napi.hu fordult a DK sajtóosztályához, érdeklődve, milyen válasz érkezett az Európai Bizottságtól. Kiderült, von der Leyen a levelében azt írta: az EB sajnálja, hogy Magyarország kilépett a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Így nem fog tudni egyetlen adagot sem megvásárolni azok közül, amiket a Pfizer–BioNTech az említett szerződés alapján szállít.

Május 20-án írta alá az EB a harmadik szerződést a vállalatokkal, huszonhat tagállam esetén további 1,8 milliárd adagot kötöttek le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra. A szállítást 2022 kezdetétől kell garantálni a tagországoknak. Magyarország viszont egyedüliként nem rendelt a szerződés keretében a Pfizer-vakcinából. Gulyás Gergely miniszter azt mondta ekkor, Magyarországnak több mint tízmillió nyugati vakcinája van, ezekből egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, vannak továbbá keleti vakcinák is még. Ráadásul a következő időszakban a magyar vakcinagyár is üzembe áll majd.

Időközben egyébként drágultak a Pfizer-oltóanyagok, a korábbi 15,5 eurós dózisonkénti ár helyett már 19,5 euróba kerülnek. Ezt azzal magyarázták, hogy az EU szigorúbb feltételeket követel a szállításra és a gyártásra vonatkozóan.