Orbán Viktor is részt vesz a rendkívüli EU-csúcson

Orbán Viktor is részt vesz a rendkívüli EU-csúcson

Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy ellenzéki tüntetőt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belaruszelnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor is részt vesz a belarusz helyzet miatt szerdára összehívott rendkívüli uniós videókonferencián – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. Mint közölte, aznap délután kormányülés is lesz.

Az események felgyorsultak Brüsszelben, hiszen múlt pénteken a külügyminiszterek tanácsa még csak arról döntött, hogy a tagállamok nem fogadják el a fehérorosz választási eredményeket, követelik a politikai foglyok szabadon bocsátását és felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki célzott szankciókat azokkal szemben, akik felelőssé tehetők a választás elcsalásáért és a békés tüntetők elleni erőszakért.

A magyar álláspontot egyébként továbbra sem ismerhettük meg. Szijjártó Péter hétfőn azt írta Facebook-oldalára, hogy telefonon beszélt a három balti állam külügyminiszterével, Orbán Viktor pedig lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. Ezek alapján ezt írta Szijjártó: „A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.” Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton azt mondta, hogy Fehéroroszországban – nemzetközi megfigyelők részvételével – meg kell ismételni az elnökválasztást.

Lapunk múlt héten már beszámolt arról, hogy sem a Fidelitas, sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem csatlakozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteinek azon közleményéhez, amelyben elítélték a fehérorosz hatóságok erőszakos fellépését.