Szijjártó Péter Vera Jourováról: Súlyos hungarofóbiában szenved

Szijjártó Péter Vera Jourováról: Súlyos hungarofóbiában szenved

Szijjártó Péter Brüsszelben (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált Szijjártó Péter külügyminiszter arra, hogy mint beszámoltunk róla, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, sok aggodalom van bennük a magyar kormány lépéseivel kapcsolatban, illetve szeretnék felülvizsgálni a vétó intézményét is, hogy azt a továbbiakban csak nemzeti stratégiai érdekek esetén lehessen használni. Szerinte ugyanis súlyos aszimmetriát teremt, hogy hárommillió Fidesz-szavazó tudja blokkolni 460 millió EU-polgár akaratát. Hangsúlyozta azt is, amikor a magyar kormányt kritizálja, sosem Magyarországot kritizálja. – Számomra a kettő nem ugyanaz, és sosem kritizáljuk a magyar embereket azért, ahogyan szavaztak – tette hozzá.

A külügyi tárca lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a miniszter azt mondta egy más témában tartott sajtótájékoztatón: az alelnök „már többször is bebizonyította az elmúlt években, hogy súlyos hungarofóbiában szenved, egészen egyszerűen lenézi a magyar embereket”. – Kikérjük magunknak, ahogyan a magyar kormányzó párt támogatóiról beszél. De kikérjük magunknak azt is, ahogy általában a magyar emberekről és Magyarországról beszél. Lehet, hogy neki ez szokatlan, de Magyarországon demokratikus módon választották meg az emberek a kormányt – mondta súlyos inzultusnak minősítve a politikai rendszer demokratikus mivoltának megkérdőjelezését. Felszólalt az ellen is, hogy Jourová kívánatosnak tartaná a tagállamok vétójogának megvonását, ez azzal járna szavai szerint, hogy a kormány nem léphetne fel a magyar nemzeti érdekek súlyos csorbulásával járó EU-s döntésekkel szemben. – Vera Jourovának szégyellnie kellene az elmúlt években nyújtott teljesítményét, mivel az Európai Unió sokkal rosszabb állapotban van, mint volt, amikor az Európai Bizottság hivatalba lépett, és ebben nagy szerepe van Vera Jourovának is – fogalmazott.