Varga Judit: A portói csúcstalálkozó nem az átideologizált vitákról szól

Varga Judit: A portói csúcstalálkozó nem az átideologizált vitákról szól

Varga Judit és Orbán Viktor a portói EU-csúcs előtt (Forrás: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A portói csúcstalálkozó nem a szerződések módosításáról, vagy az átideologizált vitákról szól, hanem a tagállami tapasztalatok inspiráló cseréjéről – közölte Facebook-oldalán Varga Judit.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy a Portóban zajló EU-csúcson tíz évre szóló szociális kötelezettségvállalást tettek az uniós tagállamok, amelyhez a történelemben először csatlakoztak társadalmi szervezetek is. A cél az, hogy a koronavírus utáni újjáépítésnek ne legyenek vesztesei, a gazdaság átalakulása ne járjon a szakadékok elmélyülésével.

Nem lenne igazi csúcstalálkozó-hangulata az eseménynek, ha nem fűszerezte volna magyar (és lengyel) vétófenyegetés az eseményt. Ugyan már hónapok óta zajlik az egyébként leginkább protokolláris értekezlet előkészítése, az elfogadásra váró dokumentum szövegezése, mégis, pár órával a találkozó előtt jutott eszébe a magyar és lengyel kormánynak, hogy a dokumentumban szereplő „gender” kifejezés számukra vállalhatatlan. Végül nem sikerült a magyar-lengyel terv, a „gender” szó, mint „nemek közötti egyenlőség” megmaradt a szövegben. Olyan formában, hogy a felek vállalják a nemek közötti egyenlőség előmozdítását, a bérszakadék megszüntetését és a foglalkoztatási szakadék legalább felére csökkentését.

Az igazságügyi miniszter mindezt úgy magyarázta, hogy Magyarország egy olyan unióhoz csatlakozott, ahol a szerződések alapvetésként szólnak a férfiak és nők közötti egyenlőségről. – Ha a foglalkoztatás szempontjából nézzük a helyzetet, a magyar kormány messzemenőkig támogatja a fizetések közötti különbségek csökkentését. Ezt a szándékot viszont nem szeretnénk ideológiai elemekkel felvizezni – közölte.

Korábban Orbán Viktor is beszámolt már a csúcstalálkozóról, ő azonban nem említette a genderkérdést. Éjszaka rögzített rövid videójában arról beszélt, hogy a legfontosabb témák a vakcina, az oltás és a gazdaság újraindítása.