Ausztriában is vannak viták a személyes adatok kiadásáról

Ausztriában is vannak viták a személyes adatok kiadásáról

Ausztria koronavírus-járvány idején, védőmaszkot osztanak egy szupermarket dolgozói a vásárlóknak Bécsben (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország mellett Ausztriában is konfliktusokat szül, hogy milyen adatok közölhetők a koronavírussal fertőzött betegekről. Nyugati szomszédunknál azonban a területi adatokat kezdettől fogva nem tartották vissza – hazánkban szerdán, négy héttel a fertőzés megjelenése után közölt először az operatív törzs ilyen információkat.

Osztrák polgármesterek arra panaszkodnak, hogy hiába érdeklődnek a településükön koronavírus-fertőzéssel élők kilétéről, ezt adatvédelmi okok miatt nem közlik velük a hatóságok.

A der Standard című lap az alsó-ausztriai Ardaggen falucskájának esetét ismerteti. Eszerint a 250 lélekszámú település az osztrák járványkrízis kezdetétől a fertőzés egyik gócpontjának számít: ma is 35 megbetegedésről tudnak, ez azt jelenti, hogy a lakosság 14 százaléka fertőzött. Johannes Pressl (ÖVP, néppárt) polgármester azonban hiába érdeklődött a közeli amstetteni tartományi hatóságnál, nem mondták meg neki, kik a fertőzöttek. Azért volt erre kíváncsi, mert az önkormányzat maga is gondoskodni szeretne a házi karanténba került személyekről. Azt, hogy mégis kik kapták el a betegséget, csak azért tudja, mert felhívásban fordult a lakossághoz, hogy jelentkezzenek az érintettek – mesélte a lapnak.

A polgármester – aki az ottani települési szövetség alelnöke is – a szövetség nevében fordult az egészségügyi és igazságügyi minisztériumhoz a vonatkozó törvény felülvizsgálata érdekében.

Még a polgármestereket sem tájékoztatja konkrétumokról az operatív törzs | Magyar Hang

A több mint 60 ezer lakosú Villach városa is fennakadt az adatvédelmi törvényen. A karintiai város önkormányzata azt próbálta kideríteni, hogy a lakosai közül kik azok, akik külföldről tértek haza repülőgéppel. Az állam ugyanis összesen 30 ezer állampolgárát vitte haza repülővel a világ minden tájáról, őket kéthetes házi karanténra kötelezték. Ennek betartását a város egészségügyi hivatalának kell(ene) ellenőriznie, ám hogy pontosan kiket, nem tudják. – Naphosszat próbáltam kideríteni, kik az érintettek, de az Austrian Airlines légitársaság és az egészségügyi minisztérium is megtagadta az adatok kiadását – magyarázta az önkormányzat jogásza. Miután kedden Villach nyilvánosan kritizálta az adatok visszatartását, végül megkapták a légitársaságtól a külföldről hazahozott villachi lakosok adatait.

Mobiladatok követését is mérlegelik

Ausztriában hétfőn jelentettek be újabb jelentős járványügyi szigorításokat. Eszerint a karanténszabályok betartását szigorúban ellenőrzik, illetve ezzel együtt újabb településeket zártak le. Legkésőbb azonban április 6-ától kötelező lesz maszkot viselniük az embereknek, ha üzletekbe, drogériákba térnek be. Ezeket a bejárat előtt fogják kiosztani – egyes helyeken már ma is kapnak a vásárlók belépés előtt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (ÖVP, Osztrák Néppárt) bejelentett intézkedései most először kaptak jelentősebb kritikát az ellenzéktől – hívta fel a figyelmet a tekintélyes die Presse című lap. Az ellenzék ugyan üdvözölte a maszkhasználat kötelezővé tételét, de Pamela Rendi-Wagner volt SPÖ-s (Szociáldemokrata Párt) egészségügyi miniszter további szigorításokat látna szükségesnek.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

Jelentős kritikát kapott Kurznak az a bejelentése is, miszerint mérlegelik, hogy a mobiladatok segítségével figyeljék, elhagyják-e a karanténra kötelezettek az otthonaikat. Az Osztrák Néppárt érvelése szerint a digitális adatokat segítségül kell hívni azért, hogy a vírust sakkban tarthassák, és visszaálljon az ország normális működése. Az ellenzéki pártok viszont ezt különböző hangnemben kritizálták, többek között azért, mert szerintük a digitális megfigyelés a kínai állapotokat idézné. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint ez állampolgárok utáni kémkedést jelentene, ezért a párt a felvetést is kategorikusan elutasítja.

Megduplázódott munkanélküliség

Szerdai fejlemény, hogy a koronavírus-járvány a munkaerőpiacon is végigsöpört. Márciusban összesen 563 ezer munkanélküli embert regisztráltak a hivatalok, ez több mint 50 százalékos növekedésnek felel meg a februári adatokhoz képest.

Egy hét alatt kétszer annyi fertőzött

Sebastian Kurz kancellár beszédében maratonfutáshoz hasonlította a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. A járvány Ausztriában – ahol a szomszédos országok közül a legsúlyosabb a helyzet – továbbra sem csillapodik a betegség. A szerda, 15 órai adatok szerint az osztrák egészségügyi minisztérium 10 ezer 482 koronavírus-fertőzöttről számolt be. Ez azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest megduplázódott a fertőzések száma. Továbbra is az ausztriai – és ezzel együtt az egyik európai – gócpontnak számító Tirol tartományban van a legtöbb megbetegedés, itt 2414 esetről tudnak. A további sorrend: Alsó-Ausztria 1685, Felső-Ausztria 1671, Bécs 1497, Stájerország 1113, Salzburg 955, Vorarlberg 666, Karintia 293, Burgenland 188. Eddig összesen 146 veszítették életüket a megbetegedés következtében (egy hete még 31 halálos áldozat volt), és 1436 embert tartanak nyilván gyógyultként.