A kormány 300 milliárd forinttal szállna be a mini-Dubaj beruházásba

A kormány 300 milliárd forinttal szállna be a mini-Dubaj beruházásba

A rákosrendezői vasútállomás területe így néz ki most (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a kormány oldalán annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezete, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetők megépíthetik a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt.

A tervezet alapján a magyar kormány közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül eladja az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt beruházónak a 130 hektáros területet. A beruházóval a kormány stratégiai megállapodást is köt, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet. A projekt megvalósításához a kormány vállalja a szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket (gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút). Ezek megvalósításához 800 millió euró (mintegy 303 milliárd forint) forrást biztosít. 

Az Orbán-kormány egyben azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetén közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a reptér között. S végül törekszik arra, hogy a fejlesztések 5 százalékos áfakulccsal valósulhassanak meg. Cserébe az Egyesült Arab Emírségek kormánya vállalja, hogy a kijelölt beruházó ötmilliárd euró (mintegy 1900 milliárd forint) értékű beruházást valósít meg a területen.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a beruházásról korábban azt mondta, hogy a 130 hektárból körülbelül 35-re lesz csak szükség a kötöttpályás közlekedés fenntartásához, így 95 hektár marad a konkrét beruházásra. Ebből 60-65 hektárt építenének be, 20-25 hektáron pedig közparkot hoznának létre. A kiválasztott vállalkozás a Burdzs Kalifát is építtető Mohamed Alabbar cége, a Emaar Properties lehet – írja a 444.

Karácsony Gergely közölte, a főváros vezetése ragaszkodik a Rákosrendező területére tervezett beruházásnál a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz, és az idei év elején társadalmi egyeztetést szeretne lefolytatni az ügyhöz kapcsolódó kérdésekben.

A szerződéstervezet véleményezésre a kormány 8 napot adott, amit a tarsegyeztetes [at] mfa [dot] gov [dot] hu címre elküldött üzenettel lehet megtenni.