A kormány feljelenti a Spart

A kormány feljelenti a Spart

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről (MNV) tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. április 8-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogi lépések lesznek, az igazságügyminiszter fog eljárni – mondta Nagy Márton az ATV kérdésére egy hétfői sajtótájékoztatón arra, hogy feljelenti-e a kormány a Spart. Hozzátette: az Európai Bizottság egyelőre csak vizsgálja, hogy indítson-e vizsgálatot a Spar panasza miatt a kiskereskedelmi különadóról.

„A jogi lépések nem megkerülhetőek” – fogalmazott Nagy Márton. A miniszter arra a kérdésre, hogy az osztrák anyacéget fogják-e jogi úton megtámadni, nem pedig a Spar Magyarországot, azt mondta: „több szinten történt sértő állítás”. Az EU elfogadta a kiskereskedelmi különadót, a magyar kormánynak adott igazat korábban. Az Európai Bizottság egyelőre azt vizsgálja a panaszlevél kapcsán, hogy indítson-e vizsgálatot – mondta Nagy Márton az ATV kérdésére. A szavaiból az derült ki: már sok „feljelentés volt” emiatt az uniónál, ez most egy újabb, a kormány nem vonja vissza ezért a kiskereskedelmi adót.  

A Spar márciusban panaszolta be az Európai Bizottságnál a magyarországi kiskereskedelmi különadót. Az anyavállalat vezetője, Hans Reisch úgy fogalmazott: nyíltan megmondták nekik, hogy a magyar állam részesedést szeretne a vállalatukban. Elmondása szerint közölték, hogy ha ezt engedik, sokkal könnyebb lesz a dolguk. A kormány akkor tagadta ezt.

Címkék: Spar, Nagy Márton