A közfoglalkoztatotti bér a minimálbér fele lesz

A közfoglalkoztatotti bér a minimálbér fele lesz

Fotó: Unsplash/Joshua Hoehne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A minimálbér emelését követi a közfoglalkoztatottak bére, előbbinek ötven százalékát teszi ki jövőre – számolt be róla az Mfor Gulyás Gergely kormányinfós tájékoztatása alapján. A két bér egymáshoz viszonyított aránya tíz éve folyamatosan romlik. Akkor még a minimálbér 73,1 százalékát tette ki a közfoglalkoztatotti bér, 2017-től viszont már kevesebb, mint hetven, 2018-tól pedig kevesebb, mint hatvan százalékát.

Ha jövőre bruttó 200 ezer lesz a minimálbér, akkor a közfoglalkoztatotti bruttó százezer lehet. Most a közfoglalkoztatottak nyolc óra munkáért bruttó 85 ezret kapnak, a minimálbér pedig bruttó 167 400 forint. Így jelenleg a minimálbér 50,78 százalékára rúg az.

Gulyás azt mondta, nem tervezik egyelőre a 2008 óta változatlan összegű, 28 500 forintos nyugdíjminimum emelését. A minimálnyugdíjtól függ például a gyes összege is.