A nép hangját is beveti a kormány Bige ellen: „a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel”

A nép hangját is beveti a kormány Bige ellen: „a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel”

Nagy István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése – jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Nagy István videójában úgy fogalmazott: „a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot”. A Nitrogénművek Zrt. „piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben” – fogalmazott a miniszter.

Azt mondta: a nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér-, gyümölcs- és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson. Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést. „A vidéki Magyarország az ország bázisa, értékes erőforrása” – fogalmazott a miniszter, aki leszögezte: Bige László zsarolásának nem engednek. „Meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!” – jelentette ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: „hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől”. Mint a szakember ismertette: a műtrágya „egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhető”, a „növények üzemanyaga”. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára – közölte.

Ha ezt – a magas világpiaci árak mellett – emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók „zsebéből veszik ki a pénzt” – mutatott rá Győrffy Balázs. A NAK elnöke hozzátette: üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette. Remélik, hogy elejét tudják venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek – mondta.

A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: „a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel”. Ne akarjon többszörös extra profitot, hogy a műtrágyavásárlásból „finanszírozza a baloldal kampányát” – jelentette ki Horváth László.

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért – közölte a Nitrogénművek Zrt. pénteken az MTI-vel. Bige László cége a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azon aggodalmára reagált, miszerint veszélyben van a hazai műtrágyaellátás biztonsága, ezért akár komoly állami beavatkozásra is szükség lehet.

Idén történelmi csúcsra drágult a műtrágya globális szinten. – A vállalat idén november 1. és 23. között 89 ezer tonna műtrágyát szállított közvetlenül csak a hazai végfelhasználóknak, miközben ugyanebben az időszakban 87 ezer tonnát gyártott – tájékoztattak. A társaságot azzal vádolják, hogy az export érdekében nem tartalékol elégséges mennyiségű műtrágyát a magyar gazdálkodók számára. Ezt az állítást a Nitrogénművek cáfolja. Mint azt közölték: a hazai piacon el nem adható tételeket árusítják külföldön. Az esetleges állami beavatkozással kapcsolatban megjegyezték: „Bármilyen kiviteli tilalom súlyosan sértené az uniós jogot, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 35. cikkét. Kiviteli tilalom az EUMSz 36. cikkére és az Európai Unió Bíróságának (EUB) kapcsolódó ítélkezési gyakorlatára hivatkozva nem indokolható”.

A társaság azt is megjegyezte, hogy szeptember végén jelezték aggodalmukat a piaci instabilitás és a felmerülő kockázatok miatt az Agrárminisztériumnak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. Ennek ellenére a társaságot, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót, semmilyen egyeztetésre nem hívták meg. 

A Nitrogénművek elleni kritikák kapcsán nem lehet elmenni amellett, hogy a társaság tulajdonosa, Bige László nem ápol jó kapcsolatot a kormánnyal. Több alkalommal is jelezte, hogy Márki-Zay Péter áll közel hozzá, és még pénzzel is támogatta a miniszterelnök-jelöltet. Nitrogénművek Zrt.-t októberben 14 milliárd forintra bírságolta kartellezésért a Gazdasági Versenyhivatal. Bige László úgy gondolja, ez a lépés teljes egészében politikai támadásnak tekinthető.