Bige László cége reagált az agrárkamara fenyegetésére

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért – közölte a Nitrogénművek Zrt. pénteken az MTI-vel. Bige László cége a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azon aggodalmára reagált, miszerint veszélyben van a hazai műtrágyaellátás biztonsága, ezért akár komoly állami beavatkozásra is szükség lehet.

A Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) néhány napja közös közleményt adott ki, amelyben egyetértettek az Agrárminisztérium azon álláspontjával, miszerint a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát. Erre akkor a Nitrogénművek ugyancsak közleményben reagált, amelyben jelezte, hogy prioritással kezeli a belföldi igényeket a bizonytalan piaci helyzetben is.

– A társaság vezetése azt javasolja magyarországi és külföldi vásárlóinak, hogy a műtrágya-kijuttatási szezon kezdete előtt vásárolják meg a szükséges mennyiséget. Ezzel elkerülhetik a 2022. első negyedévére várható szállítási problémákat és biztosíthatják maguknak, hogy a megvásárolt műtrágya ára az aktuális termelési költségekhez igazodjon – áll a Nitrogénművek közleményében.

Idén történelmi csúcsra drágult a műtrágya globális szinten. – A vállalat idén november 1. és 23. között 89 ezer tonna műtrágyát szállított közvetlenül csak a hazai végfelhasználóknak, miközben ugyanebben az időszakban 87 ezer tonnát gyártott – tájékoztattak. A társaságot azzal vádolják, hogy az export érdekében nem tartalékol elégséges mennyiségű műtrágyát a magyar gazdálkodók számára. Ezt az állítást a Nitrogénművek cáfolja. Mint azt közölték: a hazai piacon el nem adható tételeket árusítják külföldön. Az esetleges állami beavatkozással kapcsolatban megjegyezték: „Bármilyen kiviteli tilalom súlyosan sértené az uniós jogot, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 35. cikkét. Kiviteli tilalom az EUMSz 36. cikkére és az Európai Unió Bíróságának (EUB) kapcsolódó ítélkezési gyakorlatára hivatkozva nem indokolható”.

A társaság azt is megjegyezte, hogy szeptember végén jelezték aggodalmukat a piaci instabilitás és a felmerülő kockázatok miatt az Agrárminisztériumnak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának. Ennek ellenére a társaságot, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót, semmilyen egyeztetésre nem hívták meg.

A Nitrogénművek elleni kritikák kapcsán nem lehet elmenni amellett, hogy a társaság tulajdonosa, Bige László nem ápol jó kapcsolatot a kormánnyal. Több alkalommal is jelezte, hogy Márki-Zay Péter áll közel hozzá, és még pénzzel is támogatta a miniszterelnök-jelöltet. Nitrogénművek Zrt.-t októberben 14 milliárd forintra bírságolta kartellezésért a Gazdasági Versenyhivatal. Bige László úgy gondolja, ez a lépés teljes egészében politikai támadásnak tekinthető.