A Pénzügyminisztérium is elismeri, hogy lesz túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen

A Pénzügyminisztérium is elismeri, hogy lesz túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti” – erősítette meg az Atv.hu-nak küldött válaszában a Pénzügyminisztérium. A fokozott költségvetési szigort azért javasolta az Európai Bizottság, mert a hiány nem ment le 3 százalékos szint alá. 

A Varga Mihály vezette tárca azt is közölte: nem kell azonnali intézkedésekkel reagálni az eljárásra, nálunk a hiány 2026-ra megy le 3 százalék alá. – Fontos azonban leszögezni, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik – hangsúlyozzák a Pénzügyminisztérium válaszában. – A kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el. Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét – tették hozzá.

A tárca szerint a költségvetés egyensúlya az intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1064 milliárd forinttal javult. A költségvetési hiány mértéke így az idei évben 4,5 százalékos lehet, míg jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérsékeljük – közölték. Legutóbb 2004 és 2013 között zajlott túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen. Az Európai Bizottság Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében tartja indokoltnak az eljárás megindítását a költségvetési helyzetük és a kilátásaik alapján.