A román dolgozók bére jóval gyorsabban nőtt a magyarokénál

A román dolgozók bére jóval gyorsabban nőtt a magyarokénál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsabban nő a román bér, mint a magyar – állapította meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésére alapozva a Népszava. Csaknem ugyanolyan arányú költségnövelésből a magyar vállalkozások sokkal kevésbé tudták emelni a nettó kereseteket, mint a román cégek.

Az Eurostat adatai szerint a hazai egy főre és egy ledolgozott órára jutó átlagos bruttó munkaerő-költség (kereset) 2012 és 2021 között 41 százalékkal, 7,4 euróról 10,4 euróra nőtt. A keresetek KSH által mért 97 százalékos emelkedéséhez mérten e meglepően alacsony növekedés magyarázata a GKI szerint részben a forint gyengesége, hiszen a 9 év alatt 24 százalékot romlott a forint az euróhoz képest. Ezt kiszűrve, euróban mérve ugyanis csak 59 százalékos a kereset-emelkedés. Az eltérés másik oka a figyelembe vett kör: az Eurostat minden munkavállalót adatát nézi, a KSH csak a dolgozók mintegy 70 százalékáét. Romániában ugyanezen időszak alatt 4,1 euróról 8,5 euróra, azaz 2,1-szeresére nőtt a mutató értéke, ami 2,5-szerese a magyar növekedésnek. Az árfolyam 10,5 százalékot gyengült, vagyis lejben mérve 2,3-szeres volt a bruttó kereset-emelkedés.

Romániában a kétgyermekes, kétkeresős háztartások éves nettó keresete 2012 és 2021 között több mint kétszeresére – 8,3 ezer euróról 17 ezer euróra –, évi 8,3 százalékkal nőtt. Magyarországon eközben csak 52 százalékkal – 14,7 ezer euróról 22,3 ezer euróra –, évi 4,5 százalékkal nőtt e jövedelem. Így, míg 2012-ben a román nettó kereset 56 százaléka volt a magyarnak, 2021-ben már a 77 százalékát tette ki.