A világ legnagyobb cégei egyre aggasztóbbnak látják a geopolitikai helyzetet

A világ legnagyobb cégei egyre aggasztóbbnak látják a geopolitikai helyzetet

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre aggasztóbbnak tartják a globális vállalati szektor szereplői a geopolitikai kockázatokat – áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics hétfőn ismertetett negyedik negyedévi globális befektetői felmérésében. A ház hangsúlyozza, hogy az üzleti szektor aggályai túlterjednek a hirtelen fellángolt közel-keleti konfliktuson: az üzleti vállalkozások körében hasonlóan széleskörű kockázati aggodalom forrása a kínai-tajvani viszonyrendszer.

Az Oxford Economics beszámolója szerint 90 százalék közelében jár azoknak az üzleti vállalkozásoknak az aránya, amelyek jelentősnek vagy nagyon jelentősnek tartják a közel-keleti konfliktusból, a kínai-tajvani viszonyból, illetve a NATO és Oroszország szembenállásából eredő geopolitikai kockázatokat a következő két év távlatában. Tíz százalékponttal 46 százalékra nőtt azon vállalatok aránya, amelyek a geopolitikai feszültségeket tartják a világgazdaságot terhelő legnagyobb rövidtávú kockázati tényezőnek.

Az Oxford Economics felmérése szerint Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja miatt megrendült a globális üzleti bizalom is: a ház által kidolgozott globális üzleti bizalmi mérőszám (Global Business Sentiment Index) az előző felmérésben kimutatott 98,0-ról 97,6-re csökkent.

A ház szerint a 97,6-os bizalmi index arra vall, hogy az üzleti vállalkozások a járvány előtti várakozásaikhoz képest – középértéken számolva – jelenleg 2,4 százalékkal alacsonyabb globális GDP-értéket várnak egyévi távlatban.

(MTI)