Állami forrásból kell fizetni a nehéz helyzetbe kerültek bérét – Közgazdászok sürgetnek lépéseket

Állami forrásból kell fizetni a nehéz helyzetbe kerültek bérét – Közgazdászok sürgetnek lépéseket

Fertőtlenítést végez egy dolgozó a Haller Gardens irodaház üres önkiszolgáló éttermében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komolyabb gazdasági intézkedéseket követelnek egy nemrég közreadott levelükben neves közgazdászok, köztük Király Júlia, Felcsuti Péter, Mellár Tamás és Simonovits András.

A már 133 szakértő által aláírt dokumentum szerint „mindenekelőtt gyorsan kell cselekednünk, hogy megakadályozzuk a családokat és a vállalatokat tönkretevő csődhelyzetek kialakulását. Azonnal olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amelyek képesek ezt megakadályozni. A vállalati mérlegek valószínűleg máris tragikus képet mutatnak. Már látjuk a munkahelyek megszűnését azoknál a cégeknél, amelyeknek fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Ezzel együtt a gazdaság termelési kapacitásai is zuhannak. Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezek a károk pillanatok alatt visszacsinálhatók.”

Az első pontban az egészségügybe való befektetés fontosságát említik. Az aláírók szerint a rövidtávú gazdasági áldozatok révén meg kell állítani, vagy lassítani a járvány terjedését, „hogy hosszú távon a gazdaság nyerjen.” A második pontban a vállalatok támogatását említik, a harmadikban pedig a nehéz helyzetbe került emberekét. „Ezért akár költségvetési tételek átcsoportosítása vagy az államháztartás egyenlegének romlása árán is, állami forrásból kell fizetni a béreiket, közvetlenül pénzt kell nekik juttatni és ki kell terjeszteni a munkanélküli ellátást. Akiknél szükséges, el kell halasztani a hitelek visszafizetését, a lakbérek és adók befizetését. Támogatni kell az önkormányzatokat, hogy helyben tudjanak segíteni” – írták.

Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba | Magyar Hang

A közgazdászok felhívták a figyelmet arra is, hogy a gazdasági károk a közegészségügyi intézkedések betartatását is veszélyeztetik. Hiszen „nem fog otthon maradni az, akinek a munkától való távolmaradása a családja mindennapi megélhetését veszélyezteti”.

Az aláírók között van még Scharle Ágota, Hárs Ágnes, Petschnig Mária Zita, Vértes András, Szalai Erzsébet vagy épp László Csaba.