Az NGM szerint most már tényleg végső fázisában van a budapesti reptér visszavásárlása

Az NGM szerint most már tényleg végső fázisában van a budapesti reptér visszavásárlása

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A repülőtér visszavásárlása továbbra is ütemezetten halad, a tranzakció a végső fázisában jár – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-t a sajtóban megjelent hírekre reagálva.

A szaktárca közleménye szerint a 444.hu portálon megjelent, a repülőtér visszavásárlásával foglalkozó írás több valótlanságot, szándékos ferdítést és fiktív elemet tartalmaz, tovább növelve az ártó szándékú cikkek sorát. Minden hamis híresztelés ellenére a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy helyrehozza a Gyurcsány-kormány bűnét, amely elherdálta a repülőteret, mint kiemelkedő stratégiai eszközt – írták.

A repülőtér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, ebből fakadóan bonyolult és komplex feladatot jelent, hiszen a repülőteret eladni könnyű, visszavásárolni azonban nehéz. Nem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető – olvasható a közleményben. A tárgyalások során a hitelezői konzorciummal való megegyezés legalább annyira fontos, mint az eladóval történő megállapodás. Ezért ezekre a tárgyalásokra egymással párhuzamosan került sor, amelynek keretében több tucat bankkal és nemzetközi alappal kellett megállapodni – írták. A nemzetközi befektetői és hitelezői kör mindvégig pozitívan értékelte, hogy a kormány gyors és szakszerű módon történő megállapodásra törekszik – közölte a tárca.

Maga Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki kétségbe vonta a visszavásárlás komplexitását és bonyolultságát, amikor a karácsony előtti kormányinfón arról beszélt, hogy a repülőtér megvásárlását befejezett ügynek gondolja, és csak technikai részleteket kell tisztázni. A miniszterelnök azt mondta: a repülőtér megvásárlását illetően a következő napokban várható bejelentés.

Az utóbbi hónapokban kiderült, hogy a kormány nagyon nehezen tudja előteremteni a reptér megvásárlásához szükséges összeget. Nemrég emiatt közölték, hogy megválik az állam az Erste Bankban lévő tulajdonrészétől, illetve bejelentették a Yettelben lévő részesedés értékesítését is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter még tavaly elárulta, hogy francia segítséggel vennék meg a Budapest Airportot, az államnak lenne 51 százaléka benne, egy katari alap pedig ezután pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozhatna a projekthez. A 24.hu azóta megtudta, hogy 80 százalékos részesedést szerezne az állam, amiért 774 milliárd forintot kellene kifizetni, majd ez csökkenne 51 százalékra a katariak beszállása után. Az NGM legutóbb tavaszra tette a tranzakció lezárulását.