Az ország középső részén már kritikus az aszályhelyzet

Az ország középső részén már kritikus az aszályhelyzet

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: esőre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak ki. A forróság tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet. Múlt héten csak foltokban hullott 10 millimétert meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. A harmincnapos csapadékösszeg egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, az ország nagyobb részén 20-60 milliméteres a hiány.

A felső 50 centis talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz. A legsúlyosabb aszályhelyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes–Orosháza–Hódmezővásárhely térségében van – mutattak rá. A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt hét közepe óta egyre emelkedett, a hét végre megérkezett az idei harmadik hőhullám, amely elég tartósnak ígérkezik.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása még zajlik, ehhez kedvez az időjárás. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, a talaj azonban egyre jobban kiszárad. A legnagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van. Az ország mintegy harmadán azonban még elegendő nedvességet tartalmaz a talaj az optimális fejlődéshez. A levélnedvesség időtartama csak kisebb foltokban haladta meg egy-egy nap az öt órát, a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz, meleg idő nem támogatta – áll az elemzésben.

(MTI)