Ezüstérmes Milák Kristóf

Ezüstérmes Milák Kristóf

Milák Kristóf a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszásának előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezüstérmezt szerzett címvédőként Milák Kristóf szerdán este a párizsi olimpián 200 méter pillangón. A győztes a francia Léon Marchand.

A Honvéd 24 éves világcsúcstartója jól kapta el a rajtot, elsőnek jött fel a vízből 24.32 másodperccel fordult, ami fél másodperccel jobb volt a középdöntős részidőnél. Féltávnál négy tizeddel vezetett Marchand előtt, ez három tizedre csökkent az utolsó 50 méterre fordulva. A 400 méter vegyes francia bajnoka óriási hajrába kezdett, az utolsó métereken a tömeg fülsüketítő őrjöngése mellett megelőzte a magyart, aki 1:51.75 perccel második lett. Marchand élete legjobbjával, olimpiai rekordot jelentő 1:51.21-gyel diadalmaskodott, ami négy századdal jobb Milák tokiói idejénél. A magyar úszó még jó néhány másodpercig a kötélen ült, nem hitte el, ami vele történt.

A 2000. február 20-án Budapesten született sportolót sokan öntörvényű zseninek tartják: ő tartja a 200 méteres pillangóúszás világcsúcsát 1:50:34-es idővel, háromszoros világbajnok és olimpiai bajnok is lett Tokióban, de a párizsi olimpiára való felkészülési időszakban eltűnt az edzői és az újságírók szeme elől. Edzője tavaly októberben arról beszélt, hogy „még jól edzhető állapotban sincs”, mert „gyakorlatilag fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely szükséges lenne az élsporthoz.” Tavaly kihagyta a budapesti világkupa futamot és a fukuokai világbajnokságot, ezután mondta róla az úszószövetség elnöke, hogy „Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, és elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét”.