Hiába a tiltakozás, megkezdődtek a Pázmány új campusának kivitelezési munkái

Hiába a tiltakozás, megkezdődtek a Pázmány új campusának kivitelezési munkái

Az új Pázmány Campus beruházás (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munkaterület körbekordonozásával szerdán délelőtt megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának kivitelezési munkálatai a Magyar Rádió egykori székházának helyén – írta az MTI.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta: az elmúlt 35 évben ekkora értékű oktatási intézményi beruházás nem történt Magyarországon, amivel a projekt az egyik legnagyobb volumenű, Budapest léptékben is meghatározó állami beruházás.

Az államtitkár elmondta: szeptemberben kezdődnek meg a jövő tavaszig tartó a bontási munkálatok a területen. A feladatot elnyerő cég kiválasztásakor szempont volt, hogy a lehető leggyorsabban, a legkisebb szállópor-kibocsátás mellett, a legszigorúbb rezgésvédelmi és veszélyesanyag-kezelési szabályokat betartva vállalja a munka elvégzését.

A hírre reagált Pikó András józsefvárosi polgármester is közösségi oldalán. – Példa nélküli, agresszív és visszavonhatatlan károkat okozó az az eljárás, ahogyan a kormány a Pázmány-projekt kapcsán eljár a józsefvárosiakkal szemben – vélte. Többek közt azzal kritizálta, hogy a kormány képviselőivel is ismertetett társadalmi véleményezés eredményeiből egyelőre egyetlen egyet sem építettek be a tervekbe. Emellett úgy vélte, megzsarolták a lakókat azzal, hogy ha nem tetszik nekik a fejlesztés, kivásárolja őket, és el is költözhetnek. – Június 29-én a postaládákba bedobott levélben értesítette a lakókat arról, hogy kettő (!!!) napjuk van arra, hogy jelentkezzenek az egyébként alapvető jelentőségű állapotfelmérésekre a közvetlenül érintett házakban – tette hozzá. Arra is kitért, „szembemenve minden korábbi ígérettel a bontási közbeszerzési eljárás győztese egy olyan cég lett, amely által vállalt összesített sitt-szállítási környezetterhelés mintegy ötszöröse (!!!) egy másik ajánlattevőnek és nagyobb a zaj-, rezgés- és porterhelés is. A teljes költséghez képest aprópénzért odadobták a lakók egészségét”. Nehezményezte azt is, hogy a kormány „folytatja az alattomos közigazgatási játszmázást: a közútkezelői engedélyek kiadásának jogát már tavaly decemberben elvette az önkormányzattól, majd a héten a Hajdú-Bihar megyei (!!!) Kormányhivatalhoz helyezte. Tehát Debrecenben fog eldőlni, milyen káoszt fog okozni az elképesztő méretű bontás és építés”. 

– Ezért nem látjuk értelmét a további egyeztetéseknek mindaddig, amíg a tervek a társadalmi egyeztetés eredményeinek megfelelően nem módosulnak, és állékonysági vizsgálatok nem igazolják, hogy a közvetlenül érintett házak biztonságban vannak. Mindaddig a lakók érdekvédelmére és támogatására összpontosítjuk energiáinkat – zárta posztját Pikó András.