Mit akarnak a közgyűlés új pártjai Budapesten?

Mit akarnak a közgyűlés új pártjai Budapesten?

Karácsony Gergely a választás éjszakáján (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget nem érni látszó küzdelem során dőlt el, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere. Ám könnyű dolga nem lesz, ugyanis a korábbinál sokszínűbb fővárosi közgyűlésben nincs automatikus többsége. Az összesen 33 fős testületben Karácsony főpolgármestersége jogán maga is tag, listájáról pedig hét fő került be, akik a Párbeszédből, DK-ből és MSZP-ből érkeztek. A Fidesznek tíz fős frakciója lesz, a Tisza Pártnak ugyancsak tíz, míg a főpolgármestert kihívó Vitézy Dávidnak az egyesülete és az LMP közösen három képviselőt fog adni, ahogyan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is hármat. Mit gondolnak az érintett pártok, mik lesznek a legégetőbb feladatai az októberben felálló közgyűlésnek, és milyen témákban nyújtják majd be első előterjesztéseiket?

– Az új közgyűlés megalakulásáig a munka folyamatos Budapesten, a feltett kérdésekre a következő hetek konzultációi nyomán lesznek válaszok, ezeket megfelelő időben ismertetjük a nyilvánossággal is – ezzel hárította el érdeklődésünket Karácsony Gergelyék stábja. Szerencsére a politikus pártja, a Párbeszéd - Zöldek bőbeszédűbbnek bizonyult, Barabás Richárd társelnök arról írt, az első érdemi ülésre egy forgalomcsillapítási javaslattal készülnek, „amely markánsan zöld javaslat, és nagyon sok budapesti életén javíthat”. Arról is írt, magától értetődő, hogy elkötelezettek a főpolgármester programjának végrehajtása mellett, és szeretnék, ha a fővárosiak hosszabb ideig élhetnének, „ezért is beszéltünk sokat a kampányban arról, hogy plusz 5 év jár a budapestieknek”. Barabás a programból néhány zöld szempontból különösen fontos elemet is megemlített. – 2024 hőhullámokkal teli nyara is fájóan bizonyítja, hogy a klímaválság nemcsak a jövőnk, hanem a jelenünk legfontosabb kihívása. Éppen ezért Budapest felkészítése a klímaválságra az első számú feladatunk. Ennek jegyében élhető és zöld köztereket alakítanak ki, energetikai korszerűsítési programokkal támogatják a lakóházak szigetelését, továbbá céljuk többek közt az is, hogy 2030-ra az utazások 80 százaléka fenntartható eszközzel történjen. – A program elemein folyamatosan dolgozunk, és hónapról hónapra beterjesztjük majd a közgyűlésnek a megvalósításához szükséges határozatokat – ígérte a Párbeszéd társelnöke.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes lapunk kérdésére arról írt: a Fővárosi Közgyűlés októberi ülésén számtalan fontos kérdést meg kell tárgyaljon, amelyek előkészítése folyamatban van. Ezek közül ötöt emelt ki. Az első a 100 klímasemleges városról szóló szerződés elfogadása. Ennek az uniós programnak a célja, hogy a résztvevő települések 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest (és Magyarországról még Miskolc és Pécs is). Tüttő a további prioritások között említette egy csapadékstratégia, egy temetőfejlesztési koncepció, de Budapest Főváros víziközmű rendszerének 2025-2029. évekre vonatkozó gördülő fejlesztési tervének elfogadását is. Emellett a közgyűlésnek közvetlen európai uniós források lehívásához kapcsolódó döntéseket is meg kell hoznia. Itt a főpolgármester-helyettes példaként a „FoodCLICK” nevű kezdeményezést említette, ami egy az EU által finanszírozott integrált városi élelmezéspolitikai projekt.

Lapunk kereste a DK-t is. Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, a DK fővárosi frakcióvezetője viszont azt írta múlt héten, „a várospolitikai egyeztetéseket először az új testület és a főpolgármester között kell lefolytatni. Ez még nem történt meg. Csak ezt követően tartjuk elfogadhatónak a sajtónak nyilatkozni”.

Vitézy Dávid érdeklődésünkre egy korábbi, júniusi Facebook-posztját ajánlotta figyelmünkbe. Ebben akkor egyebek mellett arról írt, hogy élhetőbbé és zöldebbé kell tegyük a köztereinket, figyelmet kell kapjanak a főváros külső kerületei, nagy külvárosi csomópontjai, de eredményesebb közlekedéspolitikára is szükség van, „hogy meg tudjuk fékezni a Budapestre áramló autóforgalom folyamatos növekedését”. A politikus ezen felül kitart amellett, hogy szükség van a BKK-rendészetre is. – Mindezek szellemében, a 101 pontos programom alapvetései és tartalma mentén, szakmai alapon dolgozunk a következő öt évben az októbertől megalakuló Fővárosi Közgyűlésben – ígérte Vitézy. Lapunk az LMP elképzeléseiről is érdeklődött, akik azt kérték, Vitézy válaszát tekintsük irányadónak.

A Magyar Hang kereste a Fideszt, a Tiszát és a Kétfarkú Kutya Pártot is, de tőlük semmilyen válasz sem érkezett.

Címkék: Karácsony Gergely