Bármikor elérheti az euroárfolyam a 430 forintos szintet

Bármikor elérheti az euroárfolyam a 430 forintos szintet

Fotó: freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is megállíthatatlanak látszik a forint euróval (és a sok maás egyéb valutával) szembeni értékvesztése. A legutóbbi adatok szerint kedd reggel 426 forint fölé emelkedett az euroárfolyam, ami újra megközelíti a hétfői 428 forintos mélypontot. Közben a dollár árfolyama már meg is haladta a 440 forintot, a svájci frank árfolyama pedig csak fillérekre volt ettől, a Portfolio adatai szerint.

A pénzügyi portál elemzése szerint nem látszik egyelőre, hogy mi és mikor fordíthatná meg a zuhanó trendet, és minden körülmény afelé mutat, hogy a forint még tovább fog gyengülni. Akár a 440 forintos euró kora is beköszönthet hamarosan.

Január óta több mint 15 százalékot gyengült a forint az euróval szemben, tavaly október óta pedig lassan ötödével ér kevesebbet a magyar fizetőeszköz. Nem állítható, hogy a régió összes devizájának hasonló a sorsa. A zlotyi tíz százalékkal, a korona 12 százalékkal teljesített jobban eddig a forintnál. Több régióbeli országban pedig már régen euró van, így ők legfeljebb együttérzően, de különösebb érintettség figyelhetik a forint vesszőfutását.

De az igazán tragikus kép akkor bontakozik ki, amikor a forint-dollár árfolyamot nézzük meg. Az év eleje óta ugyanis több mint harmadával esett a forint árfolyama a dollárral szemben (35,8 százalékkal), és ennél rosszabbul csak a hihetetlen inflációt nyögő Argentina és Törökország valutája teljesített a dollárral szemben.

Címkék: euroárfolyam