Újabb vagyonnyilatkozatok teszik érthetetlenebbé, hogy miből vásárolt földeket a fideszes polgármester

Újabb vagyonnyilatkozatok teszik érthetetlenebbé, hogy miből vásárolt földeket a fideszes polgármester

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere (b2) felszólal a Budapest, Főváros Önkormányzata 2022. évi összevont költségvetéséről szóló vitában a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. december 15-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester úgy gazdagodott több mint 20 hektárnyi bakonyi földdel, hogy azt pénztárcája alig érezte meg. A földeket szinte teljes egészében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökétől, a Porsche Hungáriát húsz évig ügyvezető Eppel Jánostól vette – derítette ki a 24.hu.

Korábban, Szentgyörgyvölgyi Péter 2018-as és a 2020-as vagyonnyilatkozatai alapján írta meg a portál, hogy a bakonyi földvásárlásai ellentmondásban vannak azokkal. A főváros által most nyilvánosságra hozott két, 2019-es vagyonnyilatkozat még inkább megerősíti ezt az ellentmondást. Az eddig ismert vagyonnyilatkozatok bevételi és kiadási részeit összevetve korábban azt látták, hogy a politikus keresete (mintegy 16 millió forint) nem lehetett elég a több mint 24 hektárnyi földre, amit 2019-ben vásárolt a Bakonyban. Az új, 2019-es vagyonnyilatkozatok szerint viszont alig négymillió forint állt Szentgyörgyvölgyi rendelkezésére a vásárláshoz.

A 2019. januári és novemberi vagyonnyilatkozata között hat földdarabot, összesen 24,24 hektár területet vett az V. kerület fideszes polgármestere. Korábbi cikkükben egy piaci kalkulátorral kiszámolták, hogy ennyi területet a Bakonyban körülbelül 23,3 millió forintért lehetett vásárolni. De helyi forrásaik becslése, illetve a korábbi bakonybéli földvásárlási kifüggesztések alapján az sem kizárt, hogy ennél is drágábban cseréltek gazdát a birtokok.

Emiatt ezúttal is megkeresték Szentgyörgyvölgyi Pétert, hogy tisztázza, honnan volt fedezete a földvásárlásokra, de nem válaszolt. Általánosságban csak annyit közölt az V. kerületi önkormányzat, hogy a polgármester mindig szabályosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát.

A 2019-ben vásárolt hat földjéből ötöt egyébként egyetlen személytől, Eppel Jánostól vett a belvárosi polgármester, csak a legkisebb, 0,28 hektárnyi vízmosást nem – tudta meg most a 24.hu. Az üzletember NER-közeli üzleteiről cikkezett már a sajtó, Mészáros Lőrincet és Szíjj Lászlót is metaláljuk a partnerei között.

A földhivatali papírok szerint a Szentgyörgyvölgyi Péter által megvásárolt földek közül korábban több a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó, azóta már felszámolás alatt lévő Növekedési Hitelbank százmilliós jelzálogjogával volt megterhelve, ezek azonban a belvárosi polgármester érkezésével lekerültek a tulajdoni lapokról.